Jump to content


Gospodin i Gospođa BOG


2 replies to this topic

#1 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 04 June 2009 - 02:40 PM

Tartar biftek i Tartar sos.

Sem sličnosti u nazivu imaju jo? jednu sličnost. I u jedan i u drugi ide kapar. Na ?alost kako vreme prolazi sve če?će se u receptima kapar izostavlja, a zamenjuju ga krastavci.

Sticajem okolnosti 70-tih godina smo imali dovoljno materijalnih mogućnosti te smo često izlazili u tada najbolje Beogradske restorane, Hotel park (na Cvetnom Trgu), Letnja pozornica, Ma?estik, Konak ... Svi ti restorani su dr?ali do sebe i pronalazili načina da dođu do KAPRA (koga naravno u slobodnoj prodaji nije bilo ni za lek) i da ga stave u oba jela. Ako nije bilo drugog re?enja, u Tartar biftek su stavljane 2 ringlice koje su bile namotane oko pupoljka kapra. Bilo je kasnije slučajeva i da umesto Wochester sosa počnu da trpaju vinsko sirće u Tartar biftek, ?to je samo najavljivalo početak erozije. Mo?e biti da su to bila takva siroma?na vremena, te je bilo opravdanja za to. Ali danas ...

Eto ja sam kriv ?to sam ćerku nagovorio da zavr?i srednju ugostiteljsku. Tako i znam, u ?koli koja treba da nauči decu vrhunskom kuvanju u receptu za Tartar sos stoji: majonez i krastavci. O čemu onda da pričamo dalje.

Dok sam studirao (Vi?a ekonomska-turizam i ugostiteljstvo) radio sam kao portir u vojnom samačkom hotelu. U sklopu njega je postojao i odličan restoran, i za divno čudo u njemu su se smenjivali elitni ?efovi kuhinja i sala. Ovo je lako objasniti kada se zna da je vojska u to vreme jedina delila stanove, pa su ljudi napu?tali elitne restorane i zapo?ljavali se u vojsci kako bi re?ili stambeno pitanje.

Kakva sreća za mene. Dve godine sam bio na izvoru znanja.

No vratimo se temi. Otkud to da je siroti Kapar proteran iz recepata. Pa dugogodi?nje siroma?tvo i izolovanost su očito započeli ovaj proces erozije. A onda u momentu kad začina ima na pretek, uglavnom su postali popularni, neki novi klinci koji koriste Soja sos, Čili, Curry... a pri tome ni neznaju da Curry-ja ima 200 vrsta. Ka?e sipa? malo Karija. Stoj bre. Kog karija.

Valjda su ove razlike u receptima posledica godina. Mislim da se kli?e zove "generacijski jaz". Istina jeste, kad si rođen sredinom pro?log veka... Ozbiljne su to godine. Ali ne brine mene to. Nego me brine taj razdragani osećaj, da konačno ulazim u zavr?nicu, i da ću konačno upoznati gospodina Boga, a mo?da i gospođu Bog.

Ako budem imao sreće, mo?da mi ona otkrije neki recept, ili čak pokloni knjigu sa naslovom HRANA ZA BOGOVE.

#2 Modesty

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Female
  • Location:Beograd
  • Interests:Volim: dobru klopu, muziku (npr. Billy Idol-a, Ac/Dc, Sade, Sisters Of Mercy, Bruce Springsteen-a itd.), kucne ljubimce (doggy lover :) ), prirodu (planine, reke i jezera), dobru knjigu (npr. Koliba - mnooogo mi se dopala), i naucno - fantasticne filmove i serije :) . (Mada bih mogla svakoga dana da pogledam i poneku epizodu &quot;Only fools and horses&quot;, neprevazidjena je :) . )<br />...Toliko od mene, uz prvu, jutarnju, kafu :) ...

Posted 11 July 2010 - 11:18 AM

Neke stvari se tokom godina menjaju...neke manje, neke vise. Neke na bolje a neke na gore, i to je istina... Al' sta da se radi, sve je to zivot.
Dade, mislim da bi ti se dopala knjga od Vilijema Pol Janga - Koliba. Meni makar jeste. Ako budes imao malo slobodnog vremena, molim te, procitaj je (sem ako vec nisi), nije "velika" ;) .

#3 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 11 July 2010 - 07:16 PM

View PostModesty, on Jul 11 2010, 12:18 PM, said:

Neke stvari se tokom godina menjaju...neke manje, neke vise. Neke na bolje a neke na gore, i to je istina... Al' sta da se radi, sve je to zivot.
Dade, mislim da bi ti se dopala knjga od Vilijema Pol Janga - Koliba. Meni makar jeste. Ako budes imao malo slobodnog vremena, molim te, procitaj je (sem ako vec nisi), nije "velika" ;) .

?ao mi je Modesti ?to ću te razočarati, čitao sam KOLIBU (naravno) a privukao me je njen opis, da je to knjiga u kojoj se postavljaju stvarno ozbiljna pitanja BOGU ili tako ne?to... Kako odoleti, kad je takva stvar u pitanju...a eto ničeg tu nema. Odnosno ima tu svega, ali da ti pravo ka?em nemam ja ni?ta protiv onih koji VERUJU, ali imam mnogo protiv kad oni koji veruju počnu da me dave, kako i ja treba da verujem. Ja nikog ne ubeđujem u svoje mi?ljenje, i voleo bih da isto pravo zadr?im i za sebe. Nadam se da ti je jasno za?to mi se KOLIBA nije svidela, naprosto su se previ?e trudili da me uvere u NJEGOVO postojanje. A ja to ne volim. Vi?e sam sklon neobiljnosti, pa je razumljiv ovakav moj stav. Hoću da ka?em za mene je verovanje u DOGMU zabavno, jer ne mogu da verujem da neko mo?e da veruje (al sam ovo rekao, svaka mi čast). Bolje da umuknem.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users