Jump to content


Pileće fa?irane ?nicle


5 replies to this topic

#1 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 18 July 2010 - 07:24 PM

Posted Image

Pravila sam sva?ta od pilećeg mlevenog mesa, i ćevape, i karadjordjevu, i neke batačiće, i polpete... Sve to se pravi od sirovog pilećeg mlevenog mesa, sve je to lepo. Ali ovo je LEP?E ;) Ove ?niclice se prave od kuvane piletine, i sočne su jaaaako.

Sastojci:
1 kom. pilećih grudi, oko 400-500 g
1 tikvica, oko 400-500 g
1 jaje
sredina starog hleba, oko 50 g
50 ml mleka
1 ka?ika prezli
so
biber
per?un
ulje

Postupak:
1. Tikvicu izrendisati na sitno rende, dodati pola ka?ičice soli, ostaviti da pusti vodu. Sredinu hleba namočiti mlekom, ostaviti sa strane.
2. Za to vreme skuvati pileće grudi. Skinuti belo meso, pa iseckati na naj-najsitnije komadiće.
3. U dublji sud staviti iseckano meso, ocedjene tikvice, jaje, namočen hleb, pa začine, so, biber, per?un. Izme?ati dobro. Dodati ka?iku prezli, ako deluje mnogo čorbasto. Smesa treba da je meka.
Posted Image

4. Oblikovati manje ?nicle debljine prsta, i uvaljati u bra?no. Pr?iti na srednjoj temperaturi, na ulju koga ima dovoljno da dose?e do polovine visine ?nicli.
Posted Image

Vreme pr?enja je oko pet minuta sa svake strane, ili dok ?nicle ne porumene. Brzo su gotove, jer je meso već kuvano i nema ?ta puno da se čeka. Od ove mere dobiće se oko 12 manjih ?nicli.
Posted Image

#2 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 19 July 2010 - 02:00 PM

Majče, ba? je lepo PONOVO te videti na forumu.

Ove ćufte su jako slične nečemu ?to sam ja pravio pre desetak dana. Razlika je samo u tome da sam ja umesto starog hleba, koristio mlad sir. I to u jednakim srazmerama. 400 gr belog mesa (kuvanog pa samlevenog), 400 gr. tikvica (narendane posoljene i isceđene) i 400 gr. mladog sira (izmiksiranog sa 1 jajetom)

Ja sam pravio isto tako neke spljo?tene ćufte (polpete) ali sam ih uvaljao u prezlu, i pr?io isto kao ti. Mislim da su te dve varijante po ukusu gotovo autetične, jer u mojima se osećalo najvi?e belo meso, pomalo i tikvice, a sir je bio stvarno mlad i blag, pa se nije osećao ni malo. Bolje da sam stavio bar malo SJENIČKOG ili tako nekog jakog, mislim da bi dobio bolji ugođaj u ustima, mada je i ovako bilo FANTASTIČNO.

Uzgred, kad smo već ponovo na FORUMU, a leto je... HOĆE? DA PRAVIMO SLADOLED!

#3 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 19 July 2010 - 08:03 PM

Hvala Majo na receptu! ;)

#4 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 19 July 2010 - 08:12 PM

Boki, nema na cemu ;)

Dade, cuj, hocu li da pravimo sladoled!? Pa sta bih inace radila? ;)
Salim se, HOCU, naravno, upravo sam u potrazi za receptom koji ce mi u kucnim uslovima dati sladoled koji ne lici na kamenicu kad ga izvadim iz friza, i jos usput kad bi mogao da bude ukusa kao poslasticarski, bilo bi extra. Hoces da nacnes temu?

#5 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 20 July 2010 - 08:21 AM

Mogu ja Majče da načnem temu (hoću da ka?em UMEM), ali vidi? i sama kolke sam ja TEME načeo na forumu...pa ni?ta. Bolje da ti to uradi?, nekako imam utisak da će nam tada mo?da jo? neko priteći u pomoć, a mislim da će nam POMOĆ stvarno trebati. Obimno je sve to, sla?em se da bi na? krajnji cilj morao da bude SLADOLED KAO IZ POSLASTIČARNICE. Ali ne oni instant sladoledi koje su Italijani doveli do savr?enstva, nego ona starinska varijanta koju je pravio PELIVAN u Beogradu ili tako neki fenomenalni ukus iz pro?log veka ;)

Dobro de, znam da nisi probala ni?ta iz pro?log vega, ali valjda zna? kako SLADOLED TREBA DA IZGLEDA.

Ne zna?? E pa otvori temu, pa ću ti OBJASNIM. ;)

PS

Video sam, svojevremeno, na TVOM BLOGU jednu tvoju UMETNIČKU sliku sa belim sandalama i kuglom sladoleda...zna? na ?t mislim. Budi drug pa je stavi na forum, mislim da tema zaslu?uje jednu takvu FENOMENALNU sliku. Mo?da drugi i neće u?ivati, al mene će obradovati kad god dođem na forum, da malo časkamo :)

#6 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 20 July 2010 - 08:51 AM

View Postpcdade, on Jul 20 2010, 08:21 AM, said:

Mogu ja Majče da načnem temu (hoću da ka?em UMEM), ali vidi? i sama kolke sam ja TEME načeo na forumu...pa ni?ta. Bolje da ti to uradi?, nekako imam utisak da će nam tada mo?da jo? neko priteći u pomoć, a mislim da će nam POMOĆ stvarno trebati. Obimno je sve to, sla?em se da bi na? krajnji cilj morao da bude SLADOLED KAO IZ POSLASTIČARNICE. Ali ne oni instant sladoledi koje su Italijani doveli do savr?enstva, nego ona starinska varijanta koju je pravio PELIVAN u Beogradu ili tako neki fenomenalni ukus iz pro?log veka ;)

Dobro de, znam da nisi probala ni?ta iz pro?log vega, ali valjda zna? kako SLADOLED TREBA DA IZGLEDA.

Ne zna?? E pa otvori temu, pa ću ti OBJASNIM. :)

PS

Video sam, svojevremeno, na TVOM BLOGU jednu tvoju UMETNIČKU sliku sa belim sandalama i kuglom sladoleda...zna? na ?t mislim. Budi drug pa je stavi na forum, mislim da tema zaslu?uje jednu takvu FENOMENALNU sliku. Mo?da drugi i neće u?ivati, al mene će obradovati kad god dođem na forum, da malo časkamo :)

;)
'Ajde, dobro...





2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users