Dade, boKte, da sam znala da ces ti ovakve eksperimente da pravis, ne bih gubila vreme na citanje po netu

Mislim da tebi ni malo ne treba moja provera matematicke tacnosti ovih tvojih proracuna, mislim, znas kad bih ja to sracunala? Moja deca jos ne idu u skolu, da bih imala priliku da se podsetim, a moji susreti sa matematikom su bili... bolje da ne racunam (da ne pogresim u racunici). Davno.
A ti si se sit nakapao tog glicerina, vidim. Ja sam nesto otpisala taj glicerin ali ako ti uspes da dokazes da necemu sluzi, mozda ga opet "upisem" na listu sastojaka.
Moj, daleko primitivniji

eksperiment je tekao ovako. Posla sam od recepta koji sam procitala
ovde (recept za homemade sladoled, po preporuci Guelph instituta, odsek Food Science). Ima u dnu tri recepta. Slicni su svi, a osnovna razlika je u vrsti "mleka" od koga se krece. Ja sam pravila varziju sa obicnim mlekom, koju oni klasifikiju kao niskokaloricni, a tu su jos i klasican, koji u osnovi ima
table cream (to bi bilo nesto kao pavlaka za kuvanje, sa oko 18%-20% mm) i neki treci koji necu da razmatram. Ja sam smanjila mere i napravila sladoled od ovih sastojaka
1 l mleka
150 g mleka u prahu
150 g secera
1 jaje
1/2 kesice zelatina!
ekstrakt vanile
Prva zbunjujuca stvar je - i mleko, i mleko u prahu? Da, ovo ima smisla upravo zbog toga sto ti zoves gustina mleka. Litar mleka je litar mleka

a 150 g mleka u prahu kad se doda tom mleku, dobije se mleko duple koncentracije, i malo vise nego duple. To bi bilo isto kao da sam uzela litar "blago kondenzovanog" mleka, ili kao da sam uzela dva litra mleka, pa dugo kuvala na tihoj vatri dok nije uvrilo na jedan litar. Tako.
Jedno jaje? Prava sitnica, ali od necega je trebalo krenuti
1/2 kesice zelatina? Zbunilo me je. Zasto zelatin? Ja sam se druzila sa zelatinom samo u svrhu zeliranja (bas neobicno!), a to znaci stezanje neceg tacnog, a sto ce ziveti u frizideru. Tesko mi je bilo da shvatim sta bi zelatin trebalo da trazi u sladoledu, ni sad bas ne razumem, ali recimo da sluzi kao stabilizator. 'Bemliga da li mi ta rec nesto znaci ili jos vise zbunjuje, ali recimo da zelatin ima neku funkciju da odrzi sladoled kad krene da se topi, da se ne raskljoka prebrzo, i da spreci pojavu ledenih kristala kad se poluotopljen sladoled vrati nazad u friz. Jasno mi je sto da je industriji stalo do ovakvih dobrobiti, za po kuci stvarno nije toliko vazno, ali krenula sam logikom da je zelatin prirodnog porekla (zivotinjskog je porekla, dobija se iz hrkavice kostiju, bljak, sto se cesto previdja, pa se smatra slobodnim da se doda u posne poslastice!) i da ne smeta da ga stavim, kako kaze u receptu.
Postupak je isao ovako. U serpu za kuvanje na pari sipa se mleko, i ugreje. Deo mleka se uzme da se razmuti mleko u prahu, pa se vrati nazad u ono prvo mleko. Dodaju se i ostali sastojci - secer, jaje (samo malo smuckano viljuskom), i zelatin koji je prethodno natopljen sa malko vode dok ne nabubri, pa ugrejan da se istope granulice zelatina (zelatin pripremiti po uputstvu). To se sve kuva tek toliko da se pasterizuje. Tako kaze u postupku, moram i ja tako da prenesem, da zvucim kao neko ozbiljan, ko nosi beli mantil i obavezno neke tanke cetvrtaste naocare

Otkud ja znam sta bi to bilo prevedeno u celzijuse i minute, ali recimo da sam ja to kuvala deset-petnaest minuta na pari, vise zbog psiholoske olaksice da sam roknula potencijalnu salmonelu iz jajeta, nego sto tu nesto stvarno ima da se kuva.
To se onda ohladilo na sobnu tempetarutu, a onda pocinulo u frizideru preko noci. Insistira se, na izvoru od kog sam ja posla, na lezarini koju oni zovu
ageing. Mesavina treba da odlezi na hladnom neko vreme, pa tek posle da ide na ledjenje. Videh da je to u industrijskoj proizvodnji obavezan deo, a preporucuju ga i u kucnoj proizvodnji, pa ajde da ih poslusam. Taj moj mlecni corbuljak je proveo besanu noc u mom frizideru, ceznjivo cekajuci da jednom avanzuje u sladoled. Ujutru, to vise nije licilo na corbicu, nego na krem corbicu

Nekako je delovalo gusce, i malo mrvicasto. Da li je to zbog zelatina koji je ipak stegao deo tecnosti boraveci na hladnom, ili su te mrvice od onog mleka u prahu, ne znam. Ja sam to promesala kasikom, a onda i krako, par sekundi mikserom. Mrvice su skoro nestale, ali se i krem corba vratila u oblik obicne corbe. Tako se sladoled u nastanku popeo na sledeci stepenik svog razvoja, presavsi jedno pola metra navise, u komoru zamrzivaca.
Ustvari. Deo te corbice, recimo jednu trecinu sam sipala u jedan sud, i tu dodala jos dve kasike prah secera, a ostatak sipala u drugi sud. To naknadno dodavanje secera je trebalo da potvrdi ili demantuje podatak da kolicina secera utice na mekocu sladoleda (sto vise secera, niza tacka ledjenja, i meksi sladoled).
Posle prvih pola sata izvadila sam i promesala obe smese. Pa kroz pola sata opet. I posle recimo sat i po, imala sam ovo (na slikama je osnovna smesa, ona bez dodatnog secera).
Vide se neki mehurici na povrsini, valjda od ona dva mesanja u toku lednjenja.
Ovde sam zagrebala kasicicom po sredini, gde je naravno cela smesa bila meksa.
Onda sam zahvatila i obodne delove, i TO je vec malo licilo na sladoled. Ponasalo se nekako malo gumirano, rastegljivo,
chevy.
To sam promesala, izravnala, i vraila u friz. Nista posle vise nisam vadila i mesala, nego posle jos dva sata izvadila. Tad je nastupilo moje veliko radovanje, jer sam imala nesto sto nije kamen, sto ima teksturu sladoleda kad se zahvati kasikom. U crvenoj posudi je sladoled sa dodatim secerom, a u providnoj onaj osnovni. Sladji se bio osetno meksi.
Kasicica zaronjena do dna u sladji sladoled. Odmah se pravi sloj rastopljenog sladoleda oko tog uboda kasicice.
Zahvacena kasicica sladoleda. Mekano, divno. Sladoled je nekako vlazan.
Kasicica zaronjena do dna u manje sladak sladoled. Oko uboda kasicice je sve "suvo".
Zahvacena kasicica sladoleda. Slojevita, rastresita tekstura, gotovo idealno.
Evo i malo blize.
Po kugla od svakog. Gore je kugla sladjeg/mekseg, a dole manje slatkog/cvrsceg. Primetite kako oko gornje kugle ima vise corbice, jer je meksa i brze se topi.
Sta sam uzivala, uzivala sam tada. Nakon sledecih desetak sati u frizu, oba sladoleda su se prilicno skamenila. Onaj sladji nesto manje, ocekivano. Nije taj kamen bio BAS BAS kamen, tj. bio je manje kamen od svih mojih ikada napravljenih domacih sladoleda, ali nije to vise bilo to. Izgubio je i na mekoci, i ne taksturi, postalo je prekompaktno. To nisam slikala, malo me prosla volja
Eto gde sam ja stigla.
Dalji plan je da malo po malo modifikujem ovaj recept Pojacacu jos mleko (recimo kombinovanjem slatke pavlake i mleka), povecacu kolicinu secera, dodacu vise jaja/zumanaca, probacu sa i bez zelatina... Javljam se za par dana sa novim beleskama.
A do tada, ziveo Frikom