Jump to content


SLADOLED i PIVO


10 replies to this topic

#1 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 07 August 2010 - 10:19 AM

Svojevremeno je u onoj poslastičarnici kod Zelenog Venca, zna? kad krene? onom ulicom na gore ka terazijama pa na početku sa desne strane, E U NJOJ, tu je bila istaknuta jedna simpatična tabla sa upozorenjem: "AKO SET PILI PIVO, NEMOJTE JESTI SLADOLED. AKO JEDETE SLADOLED NEMOJTE PITI PIVO"

Ne znam da li ta tabla jo? postoji tamo, ali mene je ponukala, nakon ovog fijaska koji smo pretrpeli sa sladoledom, da se malo pozabavim filozofijom ?ivota (nisam ja depresivan, nemoj da brine?) i evo tih razmi?ljanja. ?ao mi je ?to će oni kojima je TESTOVA dovde, prevrnuti očima, ali ja ne mogu a da ovo razmatranje ne započnem jednim eksperimentom.

Postavićemo na sto sledeće predmete. Jednu praznu teglu, jednu kutiju sa krupnim kamenje, jednu kutiju sa ?ljunkom, jednu kutiju sa peskom i otvorićemo i jednu konzervu piva. Pivo mora da bude hladno i ako ikako mo?e neka bude PILS PLUS jer autor upravo tu vrstu obo?ava.

E sad slu?aj pa?ljivo. Ako u onu teglu (a ovaj ekseperiment nisam ja izmislio, da se odmah razumemo) stavi? ono krupno kamenje i napuni? je do vrha, treba odgovoriti na jedno krajnje jednostavno pitanje. DA LI JE TEGLA PUNA?

Slo?iće? se da je logičan odgovor: DA, puna je.

Ako sad u tu istu teglu sipamo i ?ljunak iz one kutije, i on će ući u teglu i rasporediće se između onog krupnog kamenja. Ponovo sledi pitanje o tome da li je tegla puna. Naravno da je puna. Malo jeste čudno već drugi put je puna, ali jeste puna.

Ako sad u istu teglu sipamo i suv pesak, i on će cureti između kamenja ?ljunka i popunjavati prazninu, i ponov će na?a tegla biti PUNA.

E sad me dobro prati. Ta tegla ti je kao tvoj ?ivot.

Ono krupno kamenje to su najva?nije stvari u ?ivotu. Porodica, partner, deca, zdravlje, prijatelje...takve stvari - sve ono sto bi tvoj zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo.

Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto...
Pesak je sve ostalo. Sitnice....

Ako u teglu prvo stavi? pesak, za kamenje i sljunak nece ostati mesta. Isto vazi u zivotu. Ako sve vreme trosis na nevazne stvari, neces imati prostora za ono sto ti je vazno. Zato obrati pa?nju na ono sto je kljucno za tvoju srecu. Igraj se sa decom. Nadji vremena da ode? kod lekara na kontrolne preglede. Druzi se sa prijateljima. Pobrini se za kamenje, za ono sto je zaista vazno. Postavi svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!

Naravno, ničeg tu novog nema. Poznato je sve to...ali sad obrati pa?nju na ovo.

Ako u onu teglu nalijemo i pivo (znam i mene srce boli kad pomislim samo na takvu strahotu) ?ta će se dogoditi. I pivo će stati u onu teglu i ona će i dalje biti PUNA.

I kakav zaključak mo?emo izvući?

KOLIKO GOD TI ?IVOT BIO ISPUNJEN, UVEK IMA PROSTORA ZA PIVO !!!

#2 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 09 August 2010 - 07:16 AM

Citala sam negde slicnu pricicu, ima puno istine u njoj ;) Cak i ovom poslednjem zakljucku! :)

Samo ja bih, ako nemas nista protiv, taj tvoj Pils Plus prosula u teglu, a u sebe bih Niksicko crno. Kad nema nijednog drugog ;) Nije ni do kolena starom Zrenjaninskom Porter crnom pivu, ono je bilo gusto, lepljivo, ukusom nesto potpuno posebno. Ali dobro, da ne cepidlacim. Dobro je i Niksicko :)

p.s. znas li da NEMA vise te poslasicarnice koju si pomenuo? Skoro sam prosla tuda, a pre toga nisam dugo, i gledam, i NEMA!

#3 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 09 August 2010 - 06:17 PM

Ne bih da se sa "diletantima" raspravljam o pivu, jer te?ko da ti mo?e? da savlada? gajbu piva za poslepodne. U pravu sam, zar ne. Pa kako onda sme? da se petlja? u diskusiju ;) Uostalom, nije tako davno bila reklama za Nik?ićko pivo. Oni to ka?u nekako ovako, (slika na ekranu je: potok ?ubori, sneg se topi) SUNCE MU DAJE BOJU, SNEGOVI SVE?INU, KAMENJE SNAGU.... Pa reci sama gde ti tu vidi? pivo. Pivo se bre pravi od HMELJA. Tako ti slobodno pij to ?to pije?, ali ćuti, čuče te neko, jel si normalna.

#4 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 09 August 2010 - 08:53 PM

Bice da nisam. Idem ja ipak po sladoled :huh:

#5 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 11 August 2010 - 06:09 PM

Majče, kad smo već kod sladoleda, jel zna? neki dobar recept :huh:

Stoj bre, nemoj da be? ?alim se. To ?to imamo različte ukuse za pivo, to je dobro, ako mi dođe? nekad u goste, ostaće meni vi?e. Nego sam hteo ne?to drugo da te pitam. Jel si radila mo?d sa onim prelivom za torte, pravi ga DrOetker, i ja sam ga video po blogovima da to deluje jako zanimljivo. Rekao bih da je potpuno drukčiji od ?elatina, nego deluje vi?e kao neki sos. E sad ja to ne mogu da znam na osnovu fotografije, pa ako jeste kao sos, onda mo?da ne bi bilo lo?e da vidimo jel to mo?e da se ledi, ili je otporno na kristale leda. Znam da ?elatin mo?e da se pretvori u led, ali mi ovo deluje kao ne?to ?to nije ?elatin, pa ako si slučajno radila nekad sa tim, mo?da zna? kako se pona?a.

Pozdravljam te drugarice moja.

#6 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 12 August 2010 - 12:24 PM

Radila jednom, nesto davno, ne secam se.
Ja mislim da je to bas zelatin samo mozda sa malo necega jos, ili koncentrovaniji, ili razblazen. Ubedjena sam da je u osnovi zelatin. Stoga ne verujem da bi nam nesto pomoglo oko sladoleda. Ja sad pauziram, sa sladoledom, maaaalko mi se smucio, ali brzo to mene prodje. Nedelju dana, deset maksimum, i eto me nazad na temi SLADOLED :huh:

A ovaj preliv - prilikom prvog odlaska u kupovinu pogledacu sastav. Ajd da ne skrtarim, KUPICU jednu kesicu : )))) Nece se baciti, upotrebicu je za nesto, sigurno.

#7 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 12 August 2010 - 12:27 PM

Sad mi pade nesto na pamet. Zamisli da ZELIRAM PIVO! : )))) I napravim kolac. Dole biskvit, sredina zele-pivo, gore cokolada :huh:
Dobro, sta se mrstis. Nisam ni rekla da moram to da jedem. Kazem lepo ZAMISLI DA ZELIRAM PIVO.

Ma da. Bolje da bude slano. Na kockice da se sece. Red pihtija, red piva. Za meze.

#8 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 12 August 2010 - 05:10 PM

Zna? ?ta Majo, posle onog bureka sa ajvarom, koji se pokazao FENOMENALAN, ni jedan tvoj predlog neću da tretiram olako. Uostalom ima TUBORG sa ukusom limuna. Moje rođeno dete TO voli. Verujem da nije jedina, jer nekako mi ne liči na TUBORG da bi pravio jednu fla?u piva nedeljno, samo zbog Jace. Tako da ni?ta vi?e nije nemoguće. Čak i pihtije od piva bi neko jeo. Međutim ima u toj ideji ne?to drugo ?to mene navodi na razmi?ljanje. Nije to tebi palo napamet bez veze. Znam ja kako ti misli?. Uvek se tu u pozadini krije ne?to čega ni ti sama nisi svesna. A zna? ?ta je to ?to mene navodi na razmi?ljanje. PENA. Pivo peni, a nama pena treba da zeznemo one kristale leda u sladoledu. Ako bi mi umesto gustog mleka stavili PIVO, jaja ?ećer i tu boraniju, pivo je pre svega antifriz kao i vino. Znači ne bi se skamenilo, ima penu pa bi kristali leda mogli da budu samo jako sitni. Ostaje nam samo da se dogovorimo oko ukusa. Evo ja se dobrovoljno javljam da mi se to ne sviđa, a ti tvrdi kako je fenomenalno, i to bi bilo jedan fino iznivelisan odnos ukusa. Neko će stati na tvoju, a neko na moju stranu. Kako god okrene? imaće to ko i da pojede. Sutra krećem od rane zore da ga napravim. :huh:

Jo? će mi neko i poverovati.

No ako si mislila da se izvuće? od odgovora u vezi sa onim prelivom Dr Oetker, tako ?to će? mi skretati misli na nekakve nebuloze o ?eliranju piva (zamisli dođu ti gosti, "Jel neko za pivo?" svi su za pivo, ko nije za pivo, a ti iznosi? tacnu, kockice piva na tacni sve sa čačkalicom...samo izvolite... jel mo?da neko za Nik?ićko crno?)

#9 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 12 August 2010 - 07:15 PM

Au, zamisli taj sladoled, vec mi se vrti u glavi od njega. HIK, daj jos dve kuglEee! :huh:

Odgovorila sam ti za Dr Oetker preliv, samo nisi citao redom :)

Ideja o limunu u pivu nije nova, a datira iz vremena kad se kriskica limuna sluzila zadenuta u grlic flase, jer bi odbijala muve. A Tuborg lemon - nisam u zivotu probala nesto odvratnije. Secam se dobro da sam imala nagon za povracanjem nakon tri gutljaja tog piva, pa sam se junacila i uspela pola flasice da popijem, i predala bitku. To je jedan ODVRATAN i neprirodan ukus. Daj boze da je ono proslo pored limuna, onda bi mozda i moglo da se pije. Ali ovaj ukus je gori od svakog limuntusa, ne znam kako da objasnim, totalno sinteticki, i prejako. Molim te, ako do sada nisi probao, kupi flasu-dve kad znas da ce ti dolaziti Jaca, pa uzmi ti i probaj. I reci mi sta mislis o tome.

Ali nije to najgore. Postoje i VOCNA PIVA. Boze, oprosti onima koji su dosli na ideju da pivu oduzmu alkohol a dodaju vocne arome, nisu bili pri svesti, a i sigurno nisu ljubitelji piva, te ne znaju za velicinu greha koju su nacinili... Kome je do voca nek' pije vocni sok, ovo je bre uvreda za pivo.

Ajd ziveli :)

#10 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 12 August 2010 - 08:19 PM

Sve stra?nije stvari saznajem, a mislio sam da je glupost dostigla vrhunac kad sam čuo da postoji SLADOLED koji ima ukus ZEMLJE, onda CEMENTA...nisam zapamtio ali ima jo? toga. Ba? sam se ne?to obradovao ?to imam 62 godine i ?to vi?e skoro da i ne pripadamo OVDE :huh:

Čuo sam da su ?vajcarci napravili stvarno izvanredno belo vino bez alkohola. Kađu da je potrefljen i buke, i boja...i pukli su. Nije se prodavalo. I jako se čude ZA?TO. Ne znam da li će ikad čitati ovaj forum, ali imam ba? veliku ?elju da im pomognem i odgovorim na to pitanje.

Ljudi piju da bi se NAPILI. Sa tim vinom to ba? i nije lako.

Te u?ase na koje me nagovara? da probam, pa nisam ba? siguran da ću moći tako ne?to da ti obećam. Ali ja sam dugo mislio da neću moći da probam ni salatu od SIPE, pa me jednom uhvatili pijanog, i uvalili mi par zalogaja. Mo?da probam i taj tvoj u?as od piva, ako se temeljito o?derem za Novu Godinu.

#11 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 13 August 2010 - 01:57 PM

Promako mi ovaj tvoj odgovor, valjda zato ?to čitam uvek poslednji, a ovi bili spojeni. No nije to mnogo va?no, uvek postoji i naknadno čitanje. Po?to je tvoje iskustvo takvo kakvo je, mislim da ću i ja morati da se bacim u tro?ak i da kupim jednu kesicu tog preliva, pa da vidim ?ta se sa njim događa kad se zaledi. Mo?da se i pona?a onako kako ja zami?ljam. No u svakom slučaju će mo da odmorimo malo od sladoleda, a nakon te pauze, ja planiram da pročitam sve te testove, i da konačno izvučem nakakav zaključak kako napraviti sladoled, sa ovim ?to imamo. Jer ruku na srce, mislim da se problem leda mo?e re?iti i tako ?to će mo napraviti MEK?I sladoled. Ne da bude onako kremast ko karamel, ali bitno mek?i nego ?to smo do sad eksperimentisali. Su?tina je u tome, da ti mora? koristiti -20 jer ti je takav zamrzivač. Znači ti će? praviti neku varijantu sladoleda sa mlekom ili pavlakom ali će? unutra ubaciti vi?e kuvanih ?umanaca sa puterom, i na taj način postići da ti se to ne pretvori u kamenicu nego da se mo?e direktno jesti čim ga izvadi? iz zamrzivača. To je uostalom i bio jedan od na?ih ciljeva. Da se tvoje kamenice pretvore u ne?to ?to se mo?e jesti. U mom slučaju kad mogu da biram i -8 i -20 napravićemo ne?to ?to ima manje ?umanaca, pa će to biti ne?to bla?i sladoled, ali u oba slučaja nećemo morati da pravimo presladak sladoled kako bi izbegli ili led ili tvrdoću. Mislim da se jo? sa par testova sve to mo?e dovesti u jedan sklad, koji će dati sasvim korektan sladoled. Ako se ispostavi da je i ovaj Dr Oetker preliv za torte, primenjiv, utoliko bolje, ako ne, radićemo sa onim ?to imamo, odnosno ?to smo do sad naučili. Do tad pijmo PIVO i o?trimo se za SLADOLED.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users