KNEDLE OD GRIZA
Posted 23 July 2009 - 02:04 PM
interesantno je koliko je to jednostavan recept, a da toliko mnogo ljudi ne umeju da ih naprave a da budu mekane. Ni moja baba, ni moja majka, ni tetke pa ni strine. Niko nije otkrio tajnu za?to im samo ponekad uspe. Sirote su unutra trpale griz sa običnim bra?nom, negde su čak čule da treba staviti kap dve ulja. Ma nema ?anse. Ili je smesa premekana, pa se raspadne u supi, ili ostane unutra tvrda.
A ja nisam hteo da im ka?em, jer meni se ba? te koje ostanu tvrde iznutra, najvi?e sviđaju. Mo?ete misliti koji sam ja baksuz.
Danas, po?to su svi već davno pokojni... izgleda da vi?e nema te opasnosti da ću morati da jedem meke knedle...
Nek i ta tajna ugleda svetlost dana.
Kad u jaje ubacite griz, gustina te smese treba da bude odprilike onoliko gusto koliko je gusto kiselo mleko kad ga ka?ičicom prome?ate u plastičnoj ča?i. Znači samo ?to ne počne da curi ako okrenete ča?u. Ako ovu smesu ostavite da odstoji jedno pola sata (tajna je upravo u tome da treba da odle?e bar pola sata), ona će se zgusnuti kao najnormalnije testo za knedle. Kada ih ubacite ka?ičicom u supu neće se raspasti, a ?to je najstra?nije postaće i mekane nakon par minuta kuvanja. Vi?e se ne sećam, ili isplivaju na povr?inu ili potonu na dno kada su gotove.
Posted 17 June 2010 - 09:00 AM
Elem, da se vratim knedlama. Moja pokojna tetka, bila je vrsna kuvarica, me je naučila da ih pravim.
Odnos namirnica je sledeći: 1 jaje, 3 ka?ike griza, malo soli (vegete), mrvicu sode bikarbone i malo siiiitno seckanog belog luka. Mo?e i seckani per?un. Sve ostalo je kao u "svetoj tajni" knedli, koju je otkrio Dade.
Posted 18 June 2010 - 03:08 PM
A to sa vi?e ili manje posetilaca, pa to je relativno. Mislim da je i BeCook sajt jedan od najboljih kulinarskih sajtova. Sada očito imaju ba? puno problema, jer ne RADE NI?TA. SRAM IH BILO, ali valjda će jednog dana shvatiti da je ?teta da sve to zapuste. Ja se eto muvam jo? po malo na forumu, bilo je jako dosadno pričati sam sa sobom, sad bar neko naiđe, da malo pročaskamo. Hvala ti ?to si i ti jedna od njih.
A ?to se knedli tiče, taj tvoj recept je verovatno u redu za one koji vole tako jake knedle. Ja sam vi?e da u njima nema ničega, ?to ne znači da su one zbog toga bolje od tvojih. Naprosto je to stvar navike, i ukusa. I dobro je ?to svi mi imamo svoj način gledanja na hranu i ukuse, zbilja bi bilo neizdr?ivo da se hrana svede samo na jedan način pripreme. Jedino ?to bih ti skrenuo pa?nju na te recepte gde se koristi jedno jaje kao jedinica mere. Zna? i sama da jaja mogu biti u rasponu od 40 gr do 80 pa i vi?e. Upravo je to razlog da mnogi recepti ne uspeju, jer se to pitanje ?ta je jedno jaje uvek tretira kao ne?to ?to se podrazumeva, a eto, u knedlama i u Princes krofnama, to je ne?to ?to je od presudnog značaja, jer ako je samo malo veće od 60 grama ili manje od iste te grama?e, ceo recept pada u vodu.
No svaka iskusnija domaćica, ipak na kraju utvrdi onu potrebnu gustinu da se knedle ne bi raspadale, ili ostale previ?e tvrde.
PS
jeste da je to stvar ukusa, al ne mogu da se ne u?asavam nad pomi?lju da u knedle neko stavi BELI LUK
Posted 21 June 2010 - 06:53 AM
Beli luk? To je malo, tek malo i to jako sitno iseckan, samo da dobiju aromu, ali....... ukus je ne?to o čemu se ne raspravlja. Po?tujem sve, kao i ti.
I meni je ?ao ?to se ne ?iri sajt. Mnogo je dobro zami?ljen. Nadam se da će se stanje popraviti.
Posted 23 June 2010 - 01:41 AM
Posted 23 June 2010 - 06:16 PM
Mo?da i FORUM o?ivi ako BeCook o?ivi, a pri tome ne mislim na časkanje na forumu, nego na ono ?to bi forum i trebao da radi, a to je da SVAKI korisnik ima mogućnosti da ostavi neki svoj recept, kreaciju ili novu ideju. Mislim da smo Maja i ja dali primer kako bi to trebalo raditi, ali ako na forumu budemo samo nas dvoje aktivni, onda to neće biti FORUM.
Ćao Boki, dr?im ti palčeve.
Posted 24 June 2010 - 12:44 AM
Kada Goca bude na godisnjem, spremili smo se da tada uradimo dosta recepata.
Sajt nekim cudom ima skoro isti broj posetilaca, ali nam je potreban korak napred ako nesto zelimo da postignemo sa njim.
Hvala na recima podrske!
Pozdrav
Posted 24 June 2010 - 08:34 AM
Sem kad ga sam napravim
1. Savr?en pire se pravi od CRVENOG krompira, a ne od BELOG (od belog se pravi samo DOBAR pire a to je nedovoljno dobro
2. Savr?en pire se pravi samo u leto i u jesen. Zimi je pravo čudo ako naleti? na valjan krompir. Mislim, valjan za PIRE.
3. Krompir nipo?to ne sme da se kuva du?e od 30 minuta. 25-30 minuta vrenja je sasvim dovoljno.
4. So se ne sipa u vodu u kojoj se kuva krompir, nego ili na kraju ili nakon ?to se voda iscedi, pa treba da se mikserom gnječi.
5. Nakon ?to je krompir skuvan, iscediti vodu, i nipo?to mu ne dozvoliti da se hladi, nego odmah mikserom (nasuvo) pretvoriti krompir u gustu
kompaktnu masu bez grudvica. U tako stvorenu masu se sipa mleko i mikserom se sjedini. Onda se doda jo? mleka i pravi se pire koji je ili solidno redak, ili sasvim redak. Ovaj zadnji je meni omiljen, ali kakvu god gustinu da odredi?, ta smesa mora da bude PENASTA. Jedino crveni krompir PENI, beli to ne radi. Čak i od crvenog neće? uspeti da napravi? penasti pire, ako ga kuva? du?e od 30 min.
Nije jednostavno, kao ?to vidi?
Pozdravljam vas sve, i jedva čekam da se opet malo dru?imo.
Posted 24 June 2010 - 06:11 PM
Nas pire je obican, ali ce koristiti pocetnicima.
Nego, nesto sam razmisljao;
Sto ne napravite jedan recept bas za sajt (kao Sto je Maja uradila), sa Vasim komentarima (kao sto ste ovde napisali). Verujem da bi bilo zanimljivo posetiocima.
Pozdrav
Posted 25 June 2010 - 10:07 AM
Ka?em ti, nikad se ne zna kad ću ja stići da uradim ne?to pa je to razlog ?to ni?ta ne smem da obećam, ali napraviću ti ne?to garantovano. Trenuton mi se jedu orasnice, i lako mo?e biti da ih uskoro napravim i sve to lepo snimim...mo?e biti da će to biti dobro, ne samo za moj stomak, nego i za sajt
Pozdrav
Posted 25 June 2010 - 03:10 PM
Mislim da bi recept bio pun pogodak
Jos sa tvojim komentarima, to bi tek bilo super. Kada budes resio da slikas, pisi mi ako ti bude bila potrebna neka pomoc.
Pozdrav
Posted 26 June 2010 - 04:55 PM
Hvala Majče unapred, ?ta ti mogu kad se dru?i? sa mnom
Posted 26 June 2010 - 10:49 PM
Sve je dobro poslato
Bice recept zakacen za dan-dva. Hvala Majo sto si pomogla
Posted 27 June 2010 - 12:09 PM
Inace, i ja sam ti poslala jedan recept
Posted 28 June 2010 - 08:10 PM
Posted 28 June 2010 - 09:36 PM
Pozdrav!
1 user(s) are reading this topic