Jump to content


ZAR I TI SINE...DADE


1 reply to this topic

#1 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 03 August 2009 - 02:21 PM

Kada mi je pre par meseci utvrđen visok pritisak (i to izgleda ba? ozbiljno visok 200/110) morao sam konačno i ja da odem u labaratoriju i da dam krv na analizu. Zanimljiva je bila (gotovo zlurada) radoznalost nekih mojih "prijatelja". Kakvi li su mi trigliceridi, holesterol i ?ećer. Mo?da sam malo neprevedan ?to sam ih stavio u navodinike, je radi se o mojim stvarno dobrim prijateljima. Svi smo mi već ljudi u godinama, ali za razliku od njih, koji već poodavno moraju da vode računa i ?ta i koliko jedu, ja i dalje po ceo dan uglavnom ?ivim na kafi bez ?ećera i cigaretama. E onda uveče krenem da jedem, i sa malim petnaestominutnim pauzama, to traje do ponoći. Upravo zbog ovih petnaestominutnih pauza, u ?ali često ka?em kako se hranim vrlo zdravo jer eto imam svih 6 obroka. Ako zanemarimo činjenicu da uglavnom jedem svinjsko meso (?to masnije to bolje), i da sem masnog volim i slana, i ljuta јеlа... na neki čudan način ja sam bio siguran da je to ipak, prilično zdrava ishrana, jer je pre svega raznovrsna. Volim i meso i voće i povrće.

Mo?da zato ?to već dugo slu?am jednu te istu priču, kako to nije zdravo, verujem da sam i ja bio pomalo radoznao da konačno utvrdimo ko je u pravu.

I eto desilo se tako da je analiza pokazala sledeće: Holesterol - u redu (srednja vrednost), trigliceridi - u redu (srednja vrednost), ?ećer - povi?en ( ne?to malo iznad maximuma). Malo neobično jer ja i nisam neki ljubitelj slatkog. Jedem slatko samo kad se pre?derem slanog, pa da dam organizmu malo čiste energije kako bi svario i sve ostalo.

Odmah da se rezumemo. Ne pada mi na pamet (čak ni u ?ali) da tvrdim kako je moj način ?ivota ispravan. Naprosto se redi o načinu ?ivota koji predugo traje, a organizam se prilagodio.

Kako onda objasniti činjenicu, da ja nemam holesterol, a moja ?ena ga ima, a zna se da Taca ne voli masno čak ni na sarmi? Mo?ete li da verujete u to. Kakva je to sarma koja nema bar tri prsta masti od gore?

Te?ko da ja imam dovoljno znanja da objasnim ove čudne anomalije, ali ?ta nas ko?ta da probamo.

Paracelsus(1493. - 1541. ?vajcarski lekar, naučnik i mistički filozof) je poodavno rekao: "Ne postoje ?tetne materije, postoje samo prevelike doze".

I ako često osporavan zbog svojih (za to vreme revolucionarnih ideja), a kasnije zbog svojih mističkih i alhemičarskih pogleda na svet, ova tvrdnja meni deluje da je tačna. Utoliko pre ?to je i moderna nauka do?la do sličnih zaključaka.

I ako tačna, ova tvrdnja ima jednu nezgodnu stranu. Nameće se potreba za nekom vrstom autoriteta, koji će moći da odrediti takve doze unetih materija, koje neće biti ?tetne. Ovu ulogu su dugo i krajnje korektno obavljali lekari (dijetetičari). Danas su je preuzeli Nutricionisti.

Dobro je ?to postoje ljudi koji izučavaju ovu nadasve ?iroku oblast. Nijihovo znanje bi vam, bez svake sumnje, pomoglo da unosite sve one namirnice koje su vam neophodne. Nije problem u njima, već u vama. Umesto da odete kod Nutricioniste i posavetujete se, vi ste skloniji da počnete da jedete recimo Heljdu, zato ?to je, tetki va?e kom?inice sa prvog sprata, nutricionista preporučio hleb u kome ima i heljde. Problem je upravo u toj va?oj povr?nosti, i naravno sklonosti ka samozavaravanju: "od kako sam počeo da se hranim vegetarijanski, osećam se kao preporođen". Naravno da ste se preporodili ako ste konačno počeli da jedete i voće i povrće. Da ste to uradili odavno, dok ste jeli i meso, i tada bi se osećali mnogo bolje.

Odavno je izvr?en jedan eksperiment, na dve grupe mali?ana. U prvoj grupi su bila deca (uzrast od 2-4 godine) čija ishrana je bila strogo propisana (proteini, ugljeni hidrati, vidtamini, minerali ...) u tačno zadatim dozama i uneti u tačno određenim intervalima.

U drugoj grupi su bila deca (čiji roditelji su i sami bili vi?e skloni non?alantnijem pristupu ishrane) koja su se manje vi?e hranila na principu ?vedskog stola. Jedi ?ta hoće?, kada koće?, i koliko hoće?. I ako je u prvih par dana, postojala ozbiljna zabrinutost, da li će rezerve čokolade i sladoleda, izdr?ati neverovatan apetit malih termita, već posle nedelju dana, slika ishrane se potpuno promenila. Na jo? du?i rok je apsolutno dokazano: "Deca iz obe grupe su potpuno jednako napredovala, u svakom pogledu pa i u zdravstvenom".

Na neki način mene rezultat ovog eksperimenta nije iznenadio. Čudio bih se da nije tako. Ako komarci znaju ?ta treba da jedu, ako pčele znaju, ako dabrovi znaju, zebre, majmuni...svima je negde u genima zapisano ?ta je to ?to trebaju da jedu da bi pre?iveli. Za?to bi čovek bio jedino biće koje ne zna, nego mora da pita Nutricionistu.

Očigledno je da i mi znamo. Problem nije u znanju. Nego u načinu ?ivota. Kako onda objasniti usagla?en nivo mojih triglicerida i holesterola, kad se zna da ni ja nisam po?teđen suludog tempa u kome svi mi ?ivimo. Verujem da se odgovor na ovo pitanje krije u načinu i sadr?aju ishrane.

Raznovrsnost, raznovrsnost i raznovrsnost.

Mada liči na bespotrebno ponavljanje, radi se u stvari o tri vrste raznovrsnosti:

- raznovrsnost u količini
- raznovrsnost u namirnicama
- raznovrsnost u načinu pripramenja

Ja sam sve?der. Jedem sve. Meso, povrće, voće, ?itarice, sve vrste napitaka (i gazirane i negazirane). Bukvalno volim sve. Verujem da u tom pogledu nisam izuzetak.

Otkud to onda, da Vi imate holeseterol, a ja ne.

Jedina razlika između mene i Vas je sledeća. Ja umem i da kuvam. Nikada (ili gotovo nikada) ne jedem ako sebi ne postavim čuveno pitanje. ?ta ti se sada stvarno (i to ba? mnogo) jede. U zavisnosti od odgovora, spreman sam da spremim sebi i boraniju, i gra?ak, i spanać, i satara?, i tikvice, i punjene paprike, i ?ampinjone, i da pohujem krilca, da napravim pljeskavicu sa lukom, karađorđevu ?niclu, pa i mornarske sendviče, sve skupa sa zelenom salatom i barenim jajima...

Ponekad mi je obrok sačinjen od velike količine povrća (spanać, boranija, krompir...) a vrlo malo mesa, a nekad obrnuto. Činjenica (koja me razlikuje od vas) je da svako povrće naizmenično spremam bar na tri načina, a nekad i na svih desetak. Nekad mi se boranija jede spremljena sa paradajzom, a nekad je pravim u varijanti sa pavlakom, a ponekad i kao salatu, mada retko.Gotovo nikad ne jedem takozvano smrznuto povrće. Ne mislim da je ono ?tetno, ili nezdravo. Jednostavno volim da ga se za?elim. Volim da u proleće kad odem na pijecu, osetim radost kad ugledam i boraniju i gra?ak i mladi luk... a kasnije i krastavce, i paradajz i paprike...

Mislim da su nam plastenici i zamrzivači uskratili pravo da se radujemo novoj sezonskoj hrani.

Ali vratimo se temi. Za razliku od Vas, ako mi se ne?to jede, ja ću to da spremim tog momenta, pa makar ručao u ponoć. Vi jedete, najče?će, ono ?to se nađe. Bitno je utoliti glad. Ja se pona?am kao da je u mom ?ivot uvek postavljen ?vedski sto. Treba samo da se odlučim. Na neki način ja sam produ?enje onog eksperimenta sa decom, koja jedu samo ?ta ?ele, i u količinama koje sami odrede.

Te?ko je reći da li je to i jedini razlog za moju usagla?enu krvnu sliku, ali do god postoji i takva mogućnost, mislim da ste vi na dobrom putu. Već i to ?to se nalazite na OVOM sajtu dokazuje da ?elite da naučite da kuvate, a to je dobar korak u dobrom pravcu. Ipak na jednu stvar moram da vas upozorim.

Kada počnete tako da kuvate i ugađate sebi, kao ?to ja radim, velika je verovatnoća da će te se ugojiti. To ?to ste danas skuvali, prosto je savr?eno, (pa sebi ste ga spremali, po svom ukusu, kako i mo?e biti drukčije), i ako probate da se zaustavite, nećete uspeti. Nemoguće je stati, zato krenimo odmah na sledeće poglavlje.

DIJETE

Znate i sami. Mnogo je dijeta. Sve su na papiru efikasne. Većina ih je nezdrava. Ali ni jedna nije prijatna.

Moj najiskreniji savet je da budete oprezni. Ukoliko niste sigurni prvo potra?ite na internetu sajt: " www.stetoskop.info" pa proverite kakvo mi?ljenje o toj dijeti imaju pravi stručnjaci. Taj sajt uređuje tim ljudi sa daleko vi?e iskustva nego ?to ga Vi ili ja imamo. Oni testiraju između ostalog i sve vrste dijeta koji se pojavljuju u stručnoj i ne ba? stručnoj literaturi. O svakoj od dijeta će te na taj način moći da steknete uvid o nekoliko ključnih informacija:

- Efikasnost za kratak period
- Efikasnost za du?i period
- Lakoća upotrebe
- Cena
- Ukusnost
- Osećaj sitostiđ
- Naučne činjenice
- Zdravstvene činjenice


Da bih vam dočarao stepen njihove objektivnosti, nave?ću primer Naučnih činjenica koje se odnose na (sve popularniju) dijetu po "Krvnim grupama":

"Ideja da jedete ovakvu vrstu hrane je autorova i nije zasnovana na bilo kom naučnom istra?ivanju. Sposobnost da svarite hranu nije povezana sa Va?om krvnom grupom, niti je ovakav način ishrane optimalan za gubitak na telesnoj te?ini. Obzirom da je dijeteski program na prirodnoj hrani i da je rafinirana hrana smanjena, prirodno to dovodi do smanjenja kalorija. Većina ljudi ima krvnu grupu O, te ova dijeta je visoko - proteinska, s niskim unosom ugljenih hidrata, te je sama po sebi kalorijski limitirana"

Po?to sam i sam imao "sreću" da isprobam mnoge od dijeta, moje slaganje sa ljudima sa tog sajta nije nasumično, ni proizvoljno, nego sam (probajući dijete na sebi) uglavnom dio?ao do sličnih zaključaka.

Međutim, isprobavanje raznih dijeta je imalo i neke korisne strane. Do?ao sam do nekih nepobitnih zaključaka. Ne postoji dijeta u kojoj za 7 dana mo?ete da izgubite pitaj boga koliko kilograma. Ali ako se pridr?avate kontrolisanog načina ishrane, sigurno je da će te dnevno gubiti nekih 100 grama ?to je u nekom optimalnom roku od 3 meseci, odprilike 9-10 kilograma.

Pre nego ?to se odlučite koju dijetu će te primenjivati, morate da rasčistite sami sa sobom jedno su?tinski va?no pitanje.

Za?to to radite?

Ako je razlog zdravstvenog karaktera, ne radite ni?ta bez konsultovanja ljudi koji o tome znaju vi?e i od vas i od mene. Konsultujte se ili sa svojim lekarom, ili pitajte nekog Nutricionistu za savet. Ne igrajte se sa svojim zdravljem.

Ako je razlog taj, da vi?e ne mo?ete da se uvučete u svoje omiljene farmerke, pa tu morate da budete potpuno sigurni da li vam je ba? toliko stalo da ih nosite, ili će biti sasvim u redu da kupite druge.

Ako hoćete moj savet, kupite druge. Neka to bude ovog puta neki "texas" u kome ima i "elastina". Prvo, lak?e se navlače, a drugo i kad ih navučete nekako vas pokupe i stegnu. Rezultat je evidentan. Sasvim lepo izgledate u njima. :rolleyes:

No, Vama ne vredi pričati.

Ima jedna sasvim jednostavna metoda za gubljenje kilograma, i verujem da nije ni malo ?tetna. Trajaće par meseci, ali pre nego ?to krenete da je primenjujete, morate da izvr?ite neka merenja.

Najpre izmerite svoju te?inu ujutru pre nego ?to odete u kupatilo. A zatim se izmerite i nakon ?to ste iza?li iz njega. Uveče, pre nego ?to legnete da spavate, ponovo se izmerite. Zapi?ite ove vrednosti, i ponavljajte ovo merenje nedelju dana. Na bazi nekakvog nedeljnog proseka, imaćete prilično tačan uvid o tome, koliko hrane (u normalnoj ishrani) unesete tokom dana. To je ona razlika između, jutarnjeg merenja posle kupatila, i merenja pre spavanja. Saznaćete i koliko va? organizam potro?i unetih materija za vreme spavanja. To je razlika između merenja uveče i ujutru. Tačno je da je u ovu razliku u?lo i mnogo tečnosti koja će se kroz disanje (u obliku vodene pare), ili znoja, osloboditi iz va?eg organizma, ali nije lo?e upoznati sebe i na ovaj način.

Naravno, tu je i ono bitno saznanje. Razlika između jutarnjih merenja, dana?njeg i prethodnih dana. Od ove informacije vam zavisi budući ?ivot. Ako utvrdite da je ova razlika pozitivna, i iznosi recimo 100 gr. znači da se svakog dana dok se (normalno hranite) gojite 100 gr. Za 6 meseci će te imati 18 kg vi?ka.

Počnite sa najjednostavnijom mogućom dijetom. Prepolovite sve ?to unesete tokom dana. Izuzetak je samo voda, i zelena salata. Sve drugo ide na pola.

Krajnje jednostavno i potpuno zdravo. Ako ovakav tretman ne dovede do gubitka kilograma od 100 gr na dan, nemojte vi?e deliti sve namirnice, prepolovite samo skrob (hleb, testeninu ...) i naravno ?ećer (kolače, sladoled...) U sada?njoj fazi znači jedete sve namirnice (ali upola manje) jedino hleb i kolače jedete jednu četvrtinu od onoga ?to bi inače bila va?a standardna mera.

Ako vam ni ovo ne pomogne, pa u tom slučaju će te morati da izbacite u potpunosti i skrob i ?ećer, a tada je sasvim svejedno da li primenjujete ovu ili bilo koju drugu dijetu. I da vam iskreno ka?em. Stvarno mi vas je ?ao. Te dijete su grozomorne. Ako već morate da birate, bolje neka bude neka sa mnogo povrća, nego sa mnogo mesa. Neuporedivo je zdravije. Jako popularna je "dijeta sa kupusom"- Ne ka?em da nije efikasna, ali mi je (posle nje) trebalo nekoliko godina da ponovo po?elim kupus.

I ?ta će to sve meni... u ovim godinama.

#2 iizuzetan

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 29 December 2010 - 01:45 PM

Ja mislim da nije problem u slatko ili masno i u kolicinama vec u kretanju. Ako nema fizicke aktivnosti da potrosi tu unetu energiju organizam pregori. Takodje nije problem masno i slatko vec su problem hemikalije u hrani, emulgstori, aditivi, arome, vestacki seceri i jos milion drugih hemikalija vestackih dodati u hrani. Onaj ko jede sve te hemikalije doobija secer, pritisak, kancer eto to je istina. A kao dokaz tome dajem prmer nasih predaka, jer su i oni jeli istu hranu masnu i slatku kao mi ali nisu obolevali u tako dramaticnom broju kao danasnji ljudi a razlog tome je sto nisu jeli ni miligram hemikalija u hrani a i imali su stalno kretanje jer nisu imali automobile.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users