Jump to content


Recept za burek sa sirom


46 replies to this topic

#1 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 15 December 2009 - 10:15 PM

Pozdrav,

Zeleli bismo da napravimo recept "Burek sa sirom", ali nam je potreban recept koji je najblizi bureku iz pekare :rolleyes: Ako imate taj recept(e), saljite nam ga(ih) i mozemo se zajedno odluciti za jedan.

Kao i do sada recept cemo obraditi u korak po korak sistemu sa svim slikama pripreme.

Pozdrav i hvala!
Bojan

#2 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 05 January 2010 - 08:54 PM

View PostBoki (BeCook), on Dec 15 2009, 11:15 PM, said:

Pozdrav,

Zeleli bismo da napravimo recept "Burek sa sirom", ali nam je potreban recept koji je najblizi bureku iz pekare :rolleyes: Ako imate taj recept(e), saljite nam ga(ih) i mozemo se zajedno odluciti za jedan.

Kao i do sada recept cemo obraditi u korak po korak sistemu sa svim slikama pripreme.

Pozdrav i hvala!
Bojan

Po?to sam i sam ljubitelj bureka (dodu?e sa mesom), jasno mi je za?to si pokrenuo ovu temu. Kod mene je to poprimilo razmere paranoje. Mislim da na Novom Beogradu, ne postoji ni jedna pekara u kojoj nisam probao burek sa mesom. (U Novom Sadu jedva da sam ih probao desetak), ali priča je uvek ista, moglo bi to biti i malo bolje. Zato te razumem, ?to si re?io da nakon ?to zavr?i? borbu sa tim novim sajtom, časti? sebe jednim lepim masnim i re?...

Da ti pravo ka?em ja ga pravim sa kupovnim korama (samo nemoj da koristi? one industrijske), i gotovo da je takav burek bolji nego oni iz pekare koji su pravljeni od kobajagi razvučenih kora, a ostanu debele i gnjecave.

Po?to smo se dogovorili oko kora, mora? se opredeliti koji sir da stavi?. Ne sme da bude ni previ?e star a ni onaj potpuno mlad. Nikad nebih stavio takozvani ?vapski (Sremski sir), mada je to u pekarama najče?ći slučaj. Lično mislim da je on previ?e posan, i previ?e kiseo. No, kad re?i? da pravi? burek, prvo lepo obiđi pijacu, pa isprobaj sve moguće sireve, onaj koji ti se svidi... e od tog sira če? napraviti najbolji burek. Ako sir ne valja, burek ne mo?e da ga popravi...?teta kora.

Sada ti jo? preostaje samo da se odlući? da li će? da radi? sa uljem ili sa ma?ću. U pekari koriste mast, ja koristim ulje. Njihov mo?e da se jede samo vruć. Odluči sam, ali tu ne mo?e? pogre?iti. Dobr je i ovaj i onaj.

Ako si pokupovao sve ?to treba, onda kreni ovako:

Prvo u odgovarajuću posudu sipaj 3oo gr vide. Zatim u tu vodu sipaj jedno 150 gr ulja. Ne znam kakav sir si odabarao, ali ako nije slan, sipaj u vodu i malo soli (recimo pola ka?ičice).

Sad uzmi okrugli pleh za burek i sipaj na dno malo ulja, pa namesti prvu koru tako da joj krajevi vise preko ivica pleha. Ako je kora manja od pleha, stavi dve kore jednu do druge, ili jednu delimično preko druge, ali ivice moraju visiti preko pleha. Onda ka?ikom sipaj onu vodu i ulje (jedna do dve ka?ike) pa sledeća kora, čije krajeve zavrne? na unutra. Opet ona slana voda sa uljem, pa opet kora, i tako dok ne potro?i? pola kora. Onda izmrvi onaj sir, i sipaj po kori, pa sve to prekrije? korom...vodom i uljem...korom...

Na kraju one krajeve koji vire preko pleha zavrne? unutra, stavi? preko bureka veći tanjir (za picu) ili veliki poklopac, i prevrne? ceo pleh da burek le?i na njemu a onda ga sa tog tanjira sklizne? nazad u pleh, tako da ona masna kora koja je bila na dnu, sada bude odgore, a krajevi koje si podvrnuo, budu sada ispod bureka.

Uključi rernu na 200 i peci otprilike jedan sat. Burek je gotov kad postane re?... ko prasence.

Namerno ti nisam pričao o količinama, ali nemoj preterivati sa sirom. Ako radi? sa pola kile kora, ne treba ti vi?e od 150-200 gr. sira.

Ako se predomisli?, pa re?i? da napravi? burek sa mesom, e onda uzmi 250 gr. svinjskog mese, i isto toliko luka. Luk iseci sitno ili na listiće, kako vi?e voli?, i dinstaj ga na ulju bar 10 minuta pre nego ?to ubaci? meso. Kad si ubacio mleveno meso me?aj neprekidno dok meso ne promeni boju, a onda smanji vatru i pusti da se krčka, jedno pola sata. Naravno so i biber su obavezni. Kad si to sredio, radi? sve isto samo umesto sira sipaj meso.

?ta da ti ka?em, sve mi voda ide na usta...

Nedaj se Boki, i Sretna ti Nova.

#3 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 08 January 2010 - 02:57 AM

Hvala Dade,

Jako bi zeleo da pravimo tvoj recept. Verujem da ce se i drugima svideti.

Meni ostaje jos nekoliko dana da sredim sajt, pa nas ceka kupovina nove opreme uz pomoc koje ce slike izgledati bolje i sam postupak pripreme bi trebao da bude brzi.

Pozdrav

#4 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 17 January 2010 - 11:05 PM

View PostBoki (BeCook), on Jan 8 2010, 03:57 AM, said:

Hvala Dade,

Jako bi zeleo da pravimo tvoj recept. Verujem da ce se i drugima svideti.

Meni ostaje jos nekoliko dana da sredim sajt, pa nas ceka kupovina nove opreme uz pomoc koje ce slike izgledati bolje i sam postupak pripreme bi trebao da bude brzi.

Pozdrav

Konačno sam uspeo da isklučim onu monstruoznu napravu (na laptopu, mislim da se zove (tačnije zvala se) "touch pad") koja zamenjuje mi?a, i koju čim dotakne? ona ili aktivira ne?to ?to ne treba, a ako nema ničeg ?to mo?e da aktivira, onda pojede pola teksta... e sad neće vi?e. U prevodu to znači da ću moći če?će da pi?em. No vratimo se bureku. Lično mislim da je bolje burek praviti u obliku rolnica (vi?e liči na pitu) jer je ukus i dalje savr?en a ima i ozbiljnu prednost: Re? je sa svih strana :rolleyes: . Ja ga uvijam na sledeći način:

- postavim prvu koru i pokvasim je uljem i vodom iz ?olje
- na pola te kore stavim sledeću koru, tako da pola prekriva prvu koru, a pola se?e levo od nje
- na drugu polovinu stavim jo? jednu koru ali ona le?i upola sa desne strane (radi poje?njenja na stolu sada stoje dve kore jedna do druge a ispod njih je ona prva
- po?to smo nakvasili i ove kore, stavimo i četvrtu koru koja je u ravni (stoji tačno iznad prve)
- tu koru takođe nakvasimo ako je u pitanju sir, a ako je meso koje ima saft od dinstanja onda ne treba
- razvučemo sir ili već spomenuto meso do pola te kore (ali celom njenom ?irinom) i preklopimo onu levu i desnu polovinu druge i treće kore.
- Sve to uvijemo kao da je u pitanju pita i stavimo u nauljenpleh.
- Pečemo dok ne porumeni odprilike 45 min na nekih 220 c

Ovakav način uvijanja (va?i naravno i za sve pite) je dobar jer fil ne curi i ne zagoreva, a ne pojavljuje se ni ona gomila kora na krajevima, koja se dobija kad se ivice malo podaviju.

Toliko za danas. Odoh na spavanje, sutra je radni dan :angry:

#5 Guest_mamajac_*

  • Guests

Posted 27 January 2010 - 01:48 AM

MOLIM VAS nemojte praviti burek sa gotovim korama.

Predlazem Vam da pogledate ovaj recept za burek, pravljen je vise puta i uvek uspeva, cak mi je i prvi put, kad sam imala prilican strah da necu umeti da razvucem kore, sasvim lepo uspeo. Ja sam premerila sastojke i zapisala na blogu, a meni je motivacija dosla sa recepta u slikama vidjenom na Coolinarikinom forumu. Jos nekolicina blogera je pravilla burek po tom receptu, i svi su bili zadovoljni.

Ako treba bilo sta jos od informacija, tu sam.

Pozdrav,
Maja (mamajac)
http://mamajacooks.blogspot.com/

#6 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 27 January 2010 - 08:05 PM

View Postmamajac, on Jan 27 2010, 02:48 AM, said:

MOLIM VAS nemojte praviti burek sa gotovim korama.

Predlazem Vam da pogledate ovaj recept za burek, pravljen je vise puta i uvek uspeva, cak mi je i prvi put, kad sam imala prilican strah da necu umeti da razvucem kore, sasvim lepo uspeo. Ja sam premerila sastojke i zapisala na blogu, a meni je motivacija dosla sa recepta u slikama vidjenom na Coolinarikinom forumu. Jos nekolicina blogera je pravilla burek po tom receptu, i svi su bili zadovoljni.

Ako treba bilo sta jos od informacija, tu sam.

Pozdrav,
Maja (mamajac)
http://mamajacooks.blogspot.com/

Hvala ti Majo na prvoklasnom uputstvu za razvlačenje kora. Bio sam no tvom bologu i ne kajem se jer je uputstvo odlično i detaljno. Da ti pravo ka?em, razvlačenje kora je jedna od mnogih ve?tina (vezanih za kuhinju) koju jo? nisam savladao a u vrhu je liste poslova koje treba naučiti. Kako se vreme pribli?ava, sve sam skloniji verovanju da mo?da i do?ivim penziju, a to znači i da ću se skloniti u neku brvnaru (?to dalje odavde, a ?to bli?e onamo, ?ta god to značilo :angry: ). Jasno ti je da u takvom okru?enju ba? i neće biti lako doći do gotovih kora, a ja pred kraj, stvarno ne ?elim da maltretiram stomak (nije zaslu?io posle toliko godina verne slu?be) i da ga hranim tamo nekakvom makrobiotikom jer eto nema ničeg drugog...

Jesam jednom pre milion godina na ?abljaku (moji su tamo imali vikendicu (ne pitaj me za?to) :P ) uspeo da razvučem tanke kore, ali u Beogradu mi to nikad nije po?lo za rukom. Ovu zabavnu pojavu sam, između ostalog, objasnio nadmorskom visinom (kore se mogu uspe?no razvući samo na nadmorskoj visini većoj od 1300 metara... bla ...bla...bla :rolleyes: ) ali je mnogo veća verovatnoća da se radi o bra?nu. Znači beskrajno sam ti zahvalan na upustvu i receptu, ali te molim za tu (jo? samo jednu sitnicu) koje bra?no si koristila. Čuo sam da je fidelinkino najbolje, ali bih voleo da mi ti ipak potvrdi? ili demantuje? ove nepouzdane glasine.

Verujem da je ceo ovaj komentar mogao da se svede na ovu zadnju rečenicu, ali upravo se navikavam na novu tastaturu na laptopu, pa mi oprosti na op?irnosti. Kako se navići na tastaturu ako ne kuca?.

Kako god bilo, po?to ima par stvari u kulinarstvu koje i sam dosta dobro znam, ako ja tebi mogu ne?to da pomognem samo se javi i pitaj. Tvoj sam du?nik.

#7 Guest_Gost_*

  • Guests

Posted 27 January 2010 - 10:16 PM

pcdade, hvala :rolleyes: dugujes mi jednu cetvrtku tog bureka, nista drugo :angry: Salim se, jako ce mi je biti drago ako se odlucis za ovaj recept.

Sto se tice brasna, koristila sam Zitkov "Stari mlinar" (meko brasno, plavo pakovanje) i Fidelinkino meko, kako kad. Ja nisam neku razliku primetila i mislim da ce svako meko brasno biti ok.

Ono sto sam shvatila iz nekoliko iteracija razvlacenja kora za burek je - vazno je lezanje u masnoci. Pola sata je neko idealno vreme, moze i malo duze ali nikako sat ili vise. Testo koje upija masnocu tako spolja postaje ekstremno rastegljivo, bukvalno se vuce kao zvaka. Ako odstoji predugo, sto mi se jednom desilo, toliko omeksa da bukvalno bezi, meni psti prodjose kroz jufku dok sam je vadila iz serpice na sto. Glatka podloga (ne stolnjak!) i dobro namasceno testo, i ne moze da ne uspe. Probala sam ja da razvlacim i kore za pitu, one su suvlje, samo se malo premazu uljem ali se ne natapaju (e, te idu na stolnjak) i to je teze, bar meni, tehnicki.

Dalje, ako negde kora pukne tj. napravi se rupa, nije strasno, jer se pakuju jedna unutar druge, i nece nista cureti ni ispasti.

Razvucena kora ima ivice koje su deblje od ostatka, i to su oni deblji delovi koji krckaju kad kupite burek u pekari. Neko to voli (recimo ja :P a nekom je to pretvrdo. Ako bi da izbegnes te deblje ivice, obrubis to lepo nozem, i super.

Iz svog ali i iskustava drugih, a procitala sam ih dosta, burek je lepsi kad se radi sa mascu nego samo sa uljem. Svako ko je natapao kore samo u ulju posle pecenja je imao na dnu pleha neki visak masnoce. Ja koristim pola-pola mast i ulje, i burek bude masan toliko koliko kore popiju masnoce. Kap jedna nigde ne curi nakon pecenja.

Kasnije sam se malo igrala i pravila manje formate, npr. 12 jufki od 1/2 kg brasna, kore budu manje, ali se lakse barata sa njima i razvucem ih tanje, pa motam u rolnice. Ovako.

Pozdravi!
Maja

#8 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 28 January 2010 - 08:25 PM

Srce si Majo,

Zahvalan sam ti (ponovo) na svemu. I odgovoru, i op?irnosti, i brzini...i naravno na zanimljivoj ideji uvijanja za burek sarmice.

Mislim da bi ovaj fil bio bolji sa slatkim kupusom. To je ona varijata, koja se koristi kad pravi? flekice sa kupusom. Ne znam da li ih ljubi? (JA DA), ali me ne bi čudilo i da nisi ljubitelj. Previ?e često sam imao prilike da jedem tu lo?u varijantu. Sramno je koliko ne valja, kad se napravi lo?e. A jo? sramniji je broj onih koji ne znaju da ga naprave.

Mislim da sam tu negde već pisao o tome, ali taj kupus se dinsta sa malo luka isto kao i tvoj, ali se dinsta dok mu ne izvadi? du?u. Obavezno (ali tek na kraju) treba dodati malo vi?e bibera, soli i pola ka?ičice ?ećera. Nagla?avam ovo tek na kraju jer kad kupusu "vadi? du?u" onda se jedna normalna glavica od 1 kg, nakon dinstanja svede na gomilicu veličine pesnice. Volumen ume da prevari, pa ti istrese? ?aku soli, a za tu grudvu kupusa koja ostane na kraju, to je ba? mnogo. Biber i ?ećer...deluje tako idiotski, a tako poma?u kupusu da od bezvezne namirnice postane savr?enstvo.

Zamisli ti sad to čudo u bureku...sa tvojim korama...

Jedva čekam da prođe ovo poslenovogodi?nje ludilo (iskreno se nadm u februaru) te ću imati vremena da umesto kolača pravim (sa tvojim korama) moj omiljeni... sa mesom... re? i mastan.

A kad smo kod kupusa, tu negde na forumu ima nekih recepata (mo?e biti da su i dalje samo moji...davno nisam zavirivao)ali ima jedno jelo koje se zove pečena sarama. I u nju dođe ?ećer, ali nemoj da te to upla?i, obavezno je napravi. U stvari jedan od naj validnijih razloga otkud ja na ovom sajtu i forumu, je moj očito bezuspe?ni poku?aj, da nagovorim Gocu (ona je administrator) da stavi na sajt ovo jelo. Naprosto premalo ljudi zna čak i da tako ne?to i postoji, a ne da ga paravi. No ne vredi, recept na sajtu se nikad neće desiti (bar sam ja izgubio svaku nadu), pa će morati da poslu?i i taj tekst koji je na već spomenutom mestu. Nadam se da će ti uspeti, i da će? u?ivati...

Srdačan pozdrav

Dade

Ps

Rado bih ti pomogao da ode? na recept za pečene sarmice kao ?to si ti meni omogućila da odem na tvoj blog, kad kliknem po podvučenom tekstu, ali ja to ne umem.

#9 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 30 January 2010 - 08:11 AM

Hvala Majo i tebi na receptu :rolleyes:

Moracemo da se odlucimo za jedan recept i da probamo :angry:

PS. Majo sta koristis od foto opreme dok slikas svoje recepte, ako nije problem reci. Mi se trudimo da nam slike budu sve lepse i lepse kako vreme prolazi, ali nije lose saznati za koji savet :P

Pozdrav

#10 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 30 January 2010 - 01:54 PM

Boki, meni se vase slike uvek svidjaju (generalno, ono sto mi se najvise svidja je ozbiljnost i sveobuhvatnost onoga sto radite, mogla bih reci da je beCook najkvalitetniji web portal na rs webu, znam da ima puno drugih koji su popularniji, ali ne i kvalitetniji), pa bih mogla i ja da upitam vas za savet. Uvek je interesantno i poucno videti kako drugi to rade.

Ja sam amater, slikam u kucnim uslovima, koristim improvizovanu rasvetu koju sam sklopila ovako, a tu je jos i aparat Canon 450D, objektiv fiksni 50mm f1.8, i stativ kad imam vremena da ga postavim. Dok nisam sklepala ova svetla imala sam par "postavki" sa lampama ili obicnim kuhinjskim svetlom, mozes ovde videti primere. Leti hvatam dnevno svetlo i te su mi slike ubedljivo najbolje, najtoplije, evo ova, na primer.

Posle ih malo jos obradim u Photoshopu, uglavnom sredim kontrast i boje (npr. kad mi belo na slici bude plavkasto, pa ga teram da ponovo postane belo :rolleyes: i uradim izostravanje dela slike koji je u fokusu. To bi bilo to, ukratko, a ako te nesto bas konkretno zanima, kontaktiraj me na e-mail mamajacooks et gmail tackica com. Rada sam pomoci na bilo koji nacin, i cast mi je biti vam od pomoci.

Pozdravi!
Maja

#11 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 31 January 2010 - 02:34 PM

Hvala Majo,

I nama je problem slikanje zimi (zato jos uvek nema novih recepata), ali uskoro kupujemo rasvetu pa cemo slikati nove recepte.

Mi smo sve sami naucili i moze se videti napredak kroz slike :rolleyes:

Uglavnom imamo velike planove za sajt, i uskoro cemo postaviti opciju da korisnici sami mogu da unesu recepte (sa fotografijama pripreme), i verovatno cemo dati nagradu najboljem receptu :angry:

Pozdrav jos jednom :P

#12 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 31 January 2010 - 11:04 PM

Boki, sve najbolje u daljem radu, ako vam treba neki "spoljni saradnik" ili smislite da bih na bilo koji nacin mogla da vam budem od pomoci, javite mi se, voljna sam volontirati, jer zaista mislim da imate odlicne potencijale.
Veliki pozdrav,
Maja

#13 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 01 February 2010 - 09:05 AM

Cao Majo,

Cisto sam hteo da pitam :rolleyes:

Da li mozes, ako zelis i ako imas vremena, da napises jedan recept u slikama za nas sajt, kad god hoces. Pored recepta ce pisati da si ti autor i stojace nesto drugo umesto becook

Dakle cisto ako zelis da malo eksperimentises i ako imas vremena.

Pozdrav

#14 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 01 February 2010 - 03:17 PM

View PostBoki (BeCook), on Feb 1 2010, 10:05 AM, said:

Cao Majo,

Cisto sam hteo da pitam :rolleyes:

Da li mozes, ako zelis i ako imas vremena, da napises jedan recept u slikama za nas sajt, kad god hoces. Pored recepta ce pisati da si ti autor i stojace nesto drugo umesto becook

Dakle cisto ako zelis da malo eksperimentises i ako imas vremena.

Pozdrav

Boki, ja nekada slikam postupak, nekada ne, nekada delimicno. Posto je za licni blog nemam neku obavezu da je uvek sve pokriveno i slikama. Mogla bih da imam u planu da nesto od buducih recepata slikam u postupcima, ali nemam uslove da to bude uniformno sa vasim slikama (ugao slikanja, bela podloga, sudovi...). Ako vam to nije problem, mogla bih za probu nesto da napravim.

Pozdravi!
Maja

#15 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 01 February 2010 - 04:51 PM

Cao Majo,

Mozes napraviti kako zelis, ne mora biti istog ugla i stila kao sto mi radimo. Cak ne moraju ni da budu slike svakog postupka vec samo neke.

Ja sam razmisljao da mozda uradimo neki recept drugacije i to na nekoj sivoj/metalnoj podlozi, nesto kao bruseni metal, ali ne znam gde bi to nabavili. :rolleyes:

Uglavnom, ako zelis da eksperimentujes sa nekim receptom za nas sajt, dobrodosla si :angry:

Pozdrav

#16 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 02 February 2010 - 01:25 AM

Ok, bice nesto :)

#17 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 02 February 2010 - 10:24 AM

Unapred se radujem :)

#18 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 04 February 2010 - 07:25 PM

View PostGost, on Jan 27 2010, 11:16 PM, said:

pcdade, hvala :) dugujes mi jednu cetvrtku tog bureka, nista drugo :) Salim se, jako ce mi je biti drago ako se odlucis za ovaj recept.

Sto se tice brasna, koristila sam Zitkov "Stari mlinar" (meko brasno, plavo pakovanje) i Fidelinkino meko, kako kad. Ja nisam neku razliku primetila i mislim da ce svako meko brasno biti ok.

Ono sto sam shvatila iz nekoliko iteracija razvlacenja kora za burek je - vazno je lezanje u masnoci. Pola sata je neko idealno vreme, moze i malo duze ali nikako sat ili vise. Testo koje upija masnocu tako spolja postaje ekstremno rastegljivo, bukvalno se vuce kao zvaka. Ako odstoji predugo, sto mi se jednom desilo, toliko omeksa da bukvalno bezi, meni psti prodjose kroz jufku dok sam je vadila iz serpice na sto. Glatka podloga (ne stolnjak!) i dobro namasceno testo, i ne moze da ne uspe. Probala sam ja da razvlacim i kore za pitu, one su suvlje, samo se malo premazu uljem ali se ne natapaju (e, te idu na stolnjak) i to je teze, bar meni, tehnicki.

Dalje, ako negde kora pukne tj. napravi se rupa, nije strasno, jer se pakuju jedna unutar druge, i nece nista cureti ni ispasti.

Razvucena kora ima ivice koje su deblje od ostatka, i to su oni deblji delovi koji krckaju kad kupite burek u pekari. Neko to voli (recimo ja :) a nekom je to pretvrdo. Ako bi da izbegnes te deblje ivice, obrubis to lepo nozem, i super.

Iz svog ali i iskustava drugih, a procitala sam ih dosta, burek je lepsi kad se radi sa mascu nego samo sa uljem. Svako ko je natapao kore samo u ulju posle pecenja je imao na dnu pleha neki visak masnoce. Ja koristim pola-pola mast i ulje, i burek bude masan toliko koliko kore popiju masnoce. Kap jedna nigde ne curi nakon pecenja.

Kasnije sam se malo igrala i pravila manje formate, npr. 12 jufki od 1/2 kg brasna, kore budu manje, ali se lakse barata sa njima i razvucem ih tanje, pa motam u rolnice. Ovako.

Pozdravi!
Maja


Majo dete,

?to mi ne reče da to nije mera za jednu osobu... :unsure: pogledaj na ?ta ličim. :blink:

I to bez jogurta... :(

Naravno, ?alim se. Do?ao moj drug Đole, i pojeo osminu bureka :) . Znači nisam pojeo sve sam. :angry: Srećom, inače bi stvarno bio bolestan. Najblesavije od svega je ?to taj (juče) uop?te nije uspeo.

- Nisam stavio dovoljno soli u testo, pa je bio bljutav.
- Pekao sam ga 45 minuta na 220 C, pa se presu?io.
- Nisam stavio ni dovoljno mesa (računam, prvi je put neće valjati, ?teta mesa).

I dobroje ?to sam to uradio, jer ovaj dana?nji je bio bogat filom (juče ostalo i za danas).

- u kore sam ovog puta stavio 2 ka?čice soli,
- pečekao sam samo 20 minuta na maximumu 250 C. Onda sam isključio rernu i ostavio ga jo? 10 minuta.
-
Znajuči sebe, odmah sam 2 četvrtine odneo Zorici i Branki ( to su ti ?najderke koje imaju lokal do mene. i vazdan dr?e dijetu), tako da sam eto nakon svega, ipak u stanju i da ti napi?em utiske.

Sve ?to si rekla je istina, stvarno se lepo razvlači. Dodu?e juče (u onoj kombinaciji ulje mast) mi je malo be?ao po stolu, jer je ulje klizavo, pa sam danas probao varijantu: samo mast. Ja ne vidim neku razliku, ali se lak?e radi. Bar meni je lak?e, a ja sam te?ki početnik. Ipak ću se vratiti tvojoj kombinaciji ali iz drugog razloga. A razlog je ovaj:

Sad slu?aj pa?ljivo, ovo će ti se svideti.

Po?to moj okrugli pleh za burek, ima u prečniku 30 cm, znao sam da nema ?anse da ga okrećem sve skupa sa filom (nisam ba? toliki početnik, ipak sam ja u kuhinji od svoje desete godine), tako da sam od ultraplasa, isekao 2 kavadrata stranica du?ine 30 cm. Sad kad pravi? burek, treba prvo da stavi? taj ultraplas na radnu povr?inu, onda sve to nama?e? masnoćom (i kavadrat i povr?inu oko njega) pa na kvadrat stavi? onu pločicu od testa, i počne? da razvlači?. ?to sam ja i uradio. Naravno razvlačenje mora da ide preko kvadrata, ali nema veze. Onda sam sipao fil, prebacio onaj vi?ak sa stola na kvadrat, i sklonim ga sa strane. Onda sam uzeo drugi ultraplas, pa ponovio sve to isto, umesto fila sam onaj prvi kvadrat okrenuo naopačke preko ove kore i sklonio gornji ultraplas. Burek le?i na novoj kori, i sad samo treba prebaciti vi?kove sa stola na burek, i tako 6 puta.

E upravo zato ću se vratiti kombinaciji sa uljem, jer mast jako čvrsto dr?i burek za ultraplas, i mora? pa?ljivo da ga skida?. Sa uljem je lak?e, klizavije je i bolje se skida. Znam to jer sam juče radio tako samo sam koristio neke ploče od pleksiglasa. Po?to si i ti sklona improvizacijama, mo?e? ove kvadrate napraviti i od starih plastičnih tacni, ili od vodootpornog ?pera, prohroma, ili aluminijuma. Ako ni?ta od toga nema?, mislim da na buvljaku ima nekih mre?ica sa kojima poklapa? tiganj dok peče? ro?tilj (da ti ne ?prica po ?poretu). Idealna stvar za novu primenu.

Uzgred, ako re?i? da pravi? burek sa mesom, na ovu količinu testa, napravi fil od 250 gr svinjskog mesa, i 250 grama luka. Jedna ravna ka?ičica soli, i pola male kesice bibera.

Luk sam sekao na listiće od 2-3 mm, poslolio pobiberio i prodinstao da omekne. Ubacio meso i dinstao jo? 10 minuta. Nemoj da ti ispari sva voda, voli burek vlagu, čak i u tvojoj varijanti.

Budi sigurna da neću stati na ovome, i da ću ti se povremeno javljati sa novim iskustvima. Prvi sledeći eksperiment će biti da ostavim testo preko noći (znam da u pekarama tako rade, moram da saznam za?to, bez obzira na tvoje lo?e iskustvo). Praviću ga sve dok ne uspem da, sa tvojim korama, napravim bolji burek nego od kupovnih. Stra?no je to reći, ali kupovne kore i dalje vode. :( Mo?e lako biti da je praksa ovog puta pokazala svoju nadmoć, ali ima vremena, ispraksaću se ja i sa razvlačenjem.

Ćao Majo, čujemo se uskoro.

#19 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 05 February 2010 - 12:41 AM

Hvala pcdade! Bas si brz! Odusevila me scena sa snajderkama, skroz! :) Jos puno uspesnih bureka zelim!

Boki, poslala sam ti e-mail, preko foruma.

#20 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 05 February 2010 - 08:15 AM

Hvala Majo,

Odgovorio sam.

caos





2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users