Jump to content


Recept za burek sa sirom


46 replies to this topic

#41 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 17 February 2010 - 01:35 PM

View Postmamajac, on Feb 16 2010, 08:58 PM, said:

Dade, sad bih te cmoknula da mogu, majke mi, toliko si mi razvukao osmeh, da ne mogu da vratim facu u normalu :* Valjda se Taca nece ljutititi (evo, ni moj dragi nece :( Ne mos' da shvatis koliko mi je drago sto si nasao mer(k)u, samo me mamis da se sad i ja opet razmasem sa korama :blink:

Sto se tice kuhinje 2x2, e tu ces d'izvines, jer moja je jos manja, i jaaako dobro znam koliko cesto koristim to nesto sto stoji visoko :(

Imam ja Moulinex pekaru, sa kojom sam se svojevremeno mnogo zavadila, i poslala je u cosak (garderobnog plakara) ali duze vreme mi je u mislima da joj oprostim i da je uposlim makar kao dodatni par ruku za mesenje testa, kad vec nije po mojoj meri sto se tice pecenja. I upravo iz razloga sto ne znam gde da je smestim, a da je ne sutiram stalno, odlazem joj ukidanje kazne. Sad posle ovih tvojih utisaka, bojim se da cu joj produziti mandat u plakaru :)

Pozdrav, Dade, vidimo se nekad, obavezno!
Maja

Pa sta da ti kazem, kad imas 62 godine to ima stvarno velikih i brojnih prednosti. Najvaznija je ta da ne moras da cekas jos duuuugo i konacno saznas sta ima posle :). Narovno ima i dosta tih sporednih prednosti, da covek ne mora da se opterecuje glupostima: dal ja smem to da kazem, kako ce to da se protumaci. Zgodno je i sto je to dvosmerna ulica, pa si mozes dozvoliti izlive osecanja bez ikakvih posledica po okolinu. :) No da pustimo to.

Prvo kuhinja. Malo sam te slagao. Nije 2x2 metra nego 167x190 cm. Nije bilo namerno. Naprosto mi je to omiljena prostorija, pa mi je uvek nekako zao kad moram da joj saspem ovu ruznu istinu u lice. Ako je tvoja manja i od toga, verujem da ce to ovoj mojoj sirotici pomoci da izleci neke komplekse :). Mada tesko, da postoji ista manje :unsure: .

Sto se tice Moulinex pekare... izvini imam pundravce. prvo moram da ti kazem nesto. Malopre sam ga napravio (onaj burek sa ajvarom). Ostalo mi, u frizideru, onih krajeva testa od juce, i kako odoleti. Ne razvlaci se ni blizu kao roditelji mu, ima sipkav ukus kao i sva njegova braca, pravljena od krajeva u prethodnim danima...ali vredi da ga napravis. Patentiraj ga, opasan je. Smazao sam ga onako vrelog. Cuvaj se ajvar je jos vreliji od sira kad ga zagriyes dok jos cvrci mast :angry:

Sto se tice Moulinex pekare... hajde da pravimo HLEB.

Ali o tome cu ipak pisati kad dodjem kuci. Nervira me ova tastatura u kojoj vise ne mogu da ukljucim YU karaktere, problem je sa slepim kucanjem, upravo taj, prsti idu sami gde su navikli. Neki dan sam pokrenuo nekog agresivnog virusa, pa mi je unistio sva tri diska, i sad jedva uspevam da povratim WINDOWS 98, i WIN 2000. Sreca moj mili DOS je preziveo. Sam sam kriv, pre deset godina sam isklucio AVG (nervirao me je-sta me stalno gnjavi sa nekim porukama koje ja ne razumem), mozes mislti sta se tu sve namnozilo za to vreme.

(nastavice se)

#42 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 17 February 2010 - 07:40 PM

(Evo ga i nastavak)

Čekaj prvo malo da tandrčem po na?im slovima ?ć?č?đ?ćčć, da me mine ?elja.

Sto se tice Moulinex pekare... (ovo je već treći put, izgovori ga vi?e), to je jedna od retkih sprava koju nemam. Naime, ponekad mi uspe da ubedim Tacu, da ne?to ne kupi. Kupili na?i prijatelji i probali mi taj hleb... i naravno Taca (kao ?to ume) jao ?to je divan...bo?anstven...

Vidim ja odneo vrag ?alu...i počnem da pljujem po hlebu...posle mi bi ?ao ljudi...

Hoću da ka?em, jasno mi je za?to si spravu turila u plakar. Posebno ti koja obo?ava? testo, i očito ume? i voli? da se igra? sa bra?nom i kvascem...

U tom pogledu ni ja ba? ne zaostajem mnogo. I ja volim sva ta dizana testa, od pogačica sa čvarcima (te su mi omiljene) do lepinja. Naročito su mi omiljene one varijante kad odle?i sat dva, (premesi? ga kad si u prolazu) pa ga onda oklagijom istanji? na 1 cm i iseče? na nepravilne oblike i ispeće? na vrelom ulju. Vrag bi ga znao kako se to zove, al kad je vruće, nezna? ?ta je dosta.

Međutim HLEB... ne znam za tebe, ali ja nikad nisam uspeo da ga napravim. Mo?e biti da negde gre?im, a mo?e biti i da je za pećenje hleba potrebna ?estoka temperatura (kao za picu, koju takođe nikad nisam napravio valjano). Ovo "valjano" izgleda ovako: u sredini tanko (5 mm) čvrsto i hruskavo (to dobijem) a po obodu naraslo 3 cm a unutra celom du?inom kruga ogromne ?upljine gotovo spojene u jednu jedinstvenu. E to ne dobijem nikad, a takvu sam jeo u Trstu pre milion godina, i hoću takvu ili nikakvu.

Kod hleba je jo? stra?nije. Ima nekoliko varijacija na temu koje mi se sviđaju, jedan je onaj pravi domaći (do?ao sam do zaključka da se tu bra?no muti sa vodom i kvascem, a drugi su oni fini ne?ni (testo kao za kifle, umesto vode dođe mleko). To su ti zaključci do kojih sam ja do?ao. Ali u praksi... ma nema teorije.

Kako ti stoji? sa hlebom. Oćemo da pokrenemo novu temu? Mo?da naiđe neki pekar, pa se sa?ali na nas.

Čao Majo, jedva čekam da te vidim (o? ti napravim burek?)

Ps

Mo?da da batalimo hleb, i pokrenemo temu SARMA. Verujem da je i mojih desetak varijanti dovoljno da raspali ma?tu a da ne spominjemo tvoje smele varijacije tipa "burek sarma" :).... dobro, nemoj da gunđa?, znam da je ne voli?.
Zavoleće? :unsure:

#43 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 18 February 2010 - 12:56 PM

Dade, pa ti kad imas tako stroge kriterijume, ne's se 'leba najesti :)

Ja volim sve hlebasto, i dosta sam zadovoljna domacim proizvodima od brasna i kvasca. Nema sanse da mi bude hleb kao iz pekare, narocito ne korica, ali kontam da su to ipak drugi uslovi pecenja, a i ko zna cega jos. Imam par recepata za testo koje mogu zmurecki da preporucim.

Nazalost u Italiji nisam nikad bila (zapravo, skoro da nisam mrdnula iz Srbije ceo svoj zivot), pa ne mogu da pravim neka poredjenja, i pizza testo meni uvek ispadne drugacije, a i uvek ga pravim drugacije, pa nije ni cudo :unsure: Ja volim samo da ne naraste puno i ne dodje kao 'lebac, a sve drugo mi je ok :angry: Skoro sam cula save da se u testo za pizzu doda malo griza, da testo dobije na teksturi malo neku rapavost, meni zvuci da moze da ima logike.

Volim ja sarmu da jedem, al' u zivotu je nisam pravila, a i ne nameravam. Za sada :blink:

Ali da diskutujemo mozemo uvek!

#44 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 18 February 2010 - 08:22 PM

Da zna? da si u pravu ?to se hleba tiče. Malopre sam na Googlu otkucao "aditivi za hleb" i ima ih. Očito je re?enje u temparaturi, pa ako to nije dovoljno strpa? malo aditiva i eto. Sad koliko i koje, da ostavimo to za koju godinu kad odem u penziju. Ja sam dodu?e planirao da pravim kobasice (pu?nica i te stvari), al ne smeta i da pečem hlem dok se one dima.

Domaća dimljena kobasica, i vruć leba. I mlad luk.

Mo?da to i ne bude tako lo?e. :)

Po?to su mi sarme omiljene, sad ću da poku?am da nađem tekst koji sam Goci poslao dok sam poku?avao da je nagovorim da na sajt postavi "Pečenu sarmu".

#45 Modesty

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Female
  • Location:Beograd
  • Interests:Volim: dobru klopu, muziku (npr. Billy Idol-a, Ac/Dc, Sade, Sisters Of Mercy, Bruce Springsteen-a itd.), kucne ljubimce (doggy lover :) ), prirodu (planine, reke i jezera), dobru knjigu (npr. Koliba - mnooogo mi se dopala), i naucno - fantasticne filmove i serije :) . (Mada bih mogla svakoga dana da pogledam i poneku epizodu &quot;Only fools and horses&quot;, neprevazidjena je :) . )<br />...Toliko od mene, uz prvu, jutarnju, kafu :) ...

Posted 11 July 2010 - 04:21 AM

Nemam reci dragi moji - totalno ste me odusevili ;) ! Jedva drzim otvorene oci, spava mi se a prosto mi zao da legnem jer bih vrlo rado jos citala sta ste sve napisali :) . Cim se probudim i popijem kafu - pravim burek ! Nadam se da ce biti makar upola dobar kao sto je vas. Nece biti slika (pozajmila sam foto-aparat prijatelju koji je otisao na more) ali cu vam javiti kako mi je ispao. (Ne na patos,nadam se ;) ).

#46 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 11 July 2010 - 06:40 PM

View PostModesty, on Jul 11 2010, 04:21 AM, said:

Nemam reci dragi moji - totalno ste me odusevili ;) ! Jedva drzim otvorene oci, spava mi se a prosto mi zao da legnem jer bih vrlo rado jos citala sta ste sve napisali :) . Cim se probudim i popijem kafu - pravim burek ! Nadam se da ce biti makar upola dobar kao sto je vas. Nece biti slika (pozajmila sam foto-aparat prijatelju koji je otisao na more) ali cu vam javiti kako mi je ispao. (Ne na patos,nadam se ;) ).

Nadam se Modesti da si uspela da se naspava?, i mada sam siguran da nisi ODMAH napravila burek, jako sam sretan ?to smo Maja i ja uspeli da ti probudimo ?elju da ga pravi?. Nama je bilo stvarno zabavno dok smo se dopisivali i razmenjivali iskustva. Verujem da će? se snaći i sama, ali ako ti ne uspe burek, nemoj da pada? u očajanje, isplati se naučiti ga, a vidi? i sama da smo Maja i ja doktorirali na toj temi. ?ta god da ti zatreba u smislu da je nejasno, rado će mo ti pomoći. Zaslu?uje burek da čovek nauči da ga pravi. Ja ne pamtim kad sam zadnji put pojeo KUPOVNI koji je STVARNO valjao. Gde će? bolji razlog od toga. :)

#47 Guest_Al_*

  • Guests

Posted 05 May 2011 - 07:32 PM

Zdravo svima!
Recept slican bureku sa sirom mozete naci na:

Burek sa sirom

Srdacan pozdrav!





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users