Jump to content


Predlo?ite nam neki recept...


12 replies to this topic

#1 Goca

    Newbie

  • Administrators
  • Pip
  • 8 posts
  • Gender:Female

Posted 01 June 2009 - 09:02 PM

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:
goca@becook.com, www.becook.com

#2 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 03 June 2009 - 08:08 AM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 09:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:

Princes krofne

150 gr. bra?na (mekog, glatkog)
250 gr. vode
125 gr. margarina (ulja)
3-4 jaja (od 60-70 grama)
3 ka?ičice ?ećera
malo sloli

Fil

700 gr. mleka
2 kesice pudinga od vanile
250 gr ?ećera
250 gr margarina
2 ?umanceta

Mnogima omiljen kolač, jer je lagan, jeftin, lepo izgleda i relativno se brzo pravi. ?teta ?to često ne uspe, pa ga svi izbegavaju. Autor ovog teksta spada u tu grupu nesretnika te sam re?io da utvrdim za?to je to tako i konačno naučim da pravim Princes krofne.

Obja?njenje za ove neuspehe le?i u gustini testa. Naime, ni jedan recept (a ima ih mali milion) nije precizno odredio količinu jaja, a upravo ova količina čini da testo postane retko, ili prvi?e gusto. Svaki recept se zavr?ava sa: "u prohlađeno testo razbijte jedno po jedno 3 (4,5,...) jajeta".

Jaje mo?e biti te?ko 40 gr ili 120 gr. Pa je va?no napomenuti koja jaja su u?la u recept. Po?to sam ja ovaj problem re?io na specifičan način, u mom receptu je ova proizvoljnost (3-4 jaja) čak neophodna.


Uputstvo:

Dok pravite testo najpre uključite rernu na najjače da se greje. Dok se rerna greje, staviti u lonac vodu, margarin, so i ?ećer i pustiti da provri. Kada se margarin otopi, sipajte bra?no uz neprekidno me?anje. Jedan minut je dovoljno, sklonite sa ringle i pustiti par minuta da se malo prohladi.

Dok ste sipali bra?no u vodu, bez obzira čeime ste me?ali smesu, primetili ste da je ona vi?e mrvasta nego homogena. Nema veze. Bitno je da se bra?no prokuva sa to malo vode, ili tačnije propr?i na to malo margarina.

Kada se testo malo prohladi, odvadite jednu četvrtinu u neku činijicu i stavite sa strane. Sipajte jedno po jedno jaja dok mikserom me?ajte. Prilikom ubacivanja jaja, primetiće te da se smesa prvo razredi pa se onda ponovo zgusne kad se jaje sjedini sa njom. Sledeće jaje ponovo razredi smesu pa je opet sjedini i zgusne. Kada ubacite poslednje jaje, smesa će se razrediti, sjediniti ali se neće zgusnuti. Na taj način i znate da je to poslednje jaje. Ovo će se verovatno dogoditi na jajetu broj 4. Ali, znam ja Vas. Ko zna koliko proizvoljno ste merili i vodu i margarin i bra?no, a sve to utiče.

Ovakvo retko testo za Princes krofne bi se spljo?tilo na plehu i ne bi naraslo. Zato kad se testo razredi i neće da se zgusne uzmite onu odvojenu četvrtinu testa i sipajte u smesu i ponovo sjedinite. Dobićete potrebnu gustinu za savr?ene Princes krofne.


Od ovako pripremljene smese, ka?ičicom (ili ?pricem) vadite kuglice veličine oraha i slo?ite u pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Ostavite bar 2 cm razmaka među kuglicama, jer će ozbilno da narastu.

Pleh sa slo?enim kuglicama testa, stavite u već zagrejanu rernu i pecite 5 min. a zatim je smanjiti na 220 stepeni i pecite jo? 30 minuta. Jačina rerne određuje du?inu pečenja, pa bi ovo sve moglo da bude i promenlivo. No, Princes krofne su gotove kad dobiju ?uto smeđu boju sa svih strana.


Jo? jedna napomena. Namojte se zbuniti ako u receptu koji Vi imate stoji recimo duplo vi?e ulja ili duplo manje margarina. Testo postaje manje ili vi?e masno, sipkavo, mekano ali gotovo da i nema bitne razlike. Računa se samo gustina. Mislim da čak nema veze ni tip bra?na, ali po?to sam eksperimetisao samo sa mekim bra?nom, za svaki slučaj radite i vi sa njim.

Pre nego ?to pređemo na FIL, jo? jedna napomena. Ako duplirate količine materijala, kada odvajate onu četvrtinu testa, nemojte odvojiti četvrtinu, nego samo osminu. Odnosno orjenti?ite se ovako, ako u recept ulazi 8 jaja, odvojte osminu, ako ga smanjite pa radite sa 2 jajeta, onda odvojte polovinu.

Jasan vam je princip. Ako malo razmislite, biće vam jasno i za?to. Ako ne bude, nema veze, samo me poslu?ajte.

Fil:

Ako se iz testa izbaci ?ećer, Princes krofne se mogu puniti čak i ruskom salatom, filom za slane rolate ili čim god hoćete. Ova raznovrsnost va?i i za slatku varijantu. Najće?će se pune pudingom od vanile koji se nakon halađenja penasto umuti sa margarinom. Nakon ?to se puding i margarin umute penasto (mada ne znam za?to se koristi ba? ovaj izraz, jer do vi?e deluje grudvasto) treba ubaciti par ?umanaca kako bi se dobila ponovo glatka masa, a i ukus je daleko bogatiji. Ako je smesa i dalje gusta, ne ?krtarite na ?umancima.

700 gr. mleka
2 kesice pudinga od vanile
250 gr ?ećera
250 gr margarina
2 ?umanceta

Ako vas mrzi da pravite ovaj fil, uzmite kesicu parfe krema "Dr Oetker" i napunite ih sa tim filom. Mo?ete umutiti i biljni ?lag pa i njega staviti preko ?utog krema. A mo?ete u sve to staviti i kockice ananasa, ili ?ta god volite.

Autor ovog teksta je imao nesreću da dugo eksperimenti?e, kako bi postigao savr?enstvo u receptu za testo. To je na kraju rezultiralo priličnom količinom zasičenosti, gotovo gađenja. Tek po?to mu vi?e nije bilo ni do čega, hladne jagode je umakao u mlaku istopljenu čokoladu, pa ih zagnjurio u parfe krem a sve to sakrio ?lagom, da se ne vidi.

Bolesno :D .

#3 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 12 June 2009 - 01:57 PM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 09:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:


LENJA PITA

Kore:

2 cela jajeta
1 ?olja ulja
1 ?olja jogurta (kiselog mleka)
1 ?olja ?ećera
1,5 ?olja bra?na
1 pra?ak za pecivo

Fil:

1 kg. jabuka
2 ?olje ?ećera

Umutiti mikserom sve navedene sastojke za kore. U podmazan pleh sipati pola smese i staviti u rernu da se peče na 200C pola sata. Za to vreme očistiti i izrendati jabuke i kad je testo pečeno, sipati ih preko kore, a preko jabuka sipati dve ?olje ?ećera. Preko ?ećera sipati drugu polovinu smese za koru. Vratiti u rernu i ponovo peći jo? pola sata na 200 C.

Ohlađenu lenju pitu posuti prah ?ećerom.

#4 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 12 June 2009 - 01:59 PM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 09:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:


?KOLJKE OD TESTA

Testo

500 gr bra?na
200 gr mleka
250 gr masti
1 ?umance
1 pra?ak za pecivo
1 ka?ičica soli

Nadev

Ovo pecivo mo?ete puniti gotovo svim vrstama nadeva od kojih se prave pite ili burek.

- prodinstano meso sa lukom (so, biber)
- prodinstane sitno seckane pečurke sa prazilukom (so, biber)
- spanać sa sirom
- samo sir
- praziluk i jaja
- ?unka kačkavalj
- ..... spisak valjda i nema kraja, ?ta god po?elite, sve mo?e

Umutiti testo i ostaviti u fri?ideru da odstoji 1 sat. Razvući oklagijom do debljine od 5 mm. Ča?om vaditi okrugle plohice i puniti ih nekim od predlo?enih nadeva. Preklopiti okrugle plohe i spoj gornje i donje plohe pritiskati zupcima vilju?ke da se dobro slepe. Mogu se od gore namazati i sa preostalim belancima, i posuti sa susamom, kimom, krupnom morskom soli, makom...

Ove ?koljke se mogu praviti i u slatkoj varijanti. Doda se 100 gr. oraha a oduzme se ista količina bra?na. Puni se d?emom.

Ne bih slatku varijantu preporučio nikom. Prevelik posao za bezvezan kolač. Bolje ispecite palačinke.

Slane ?koljke mo?ete praviti kad imate vremena pa ih zalediti. Kad vam dođu iznenadni gosti, daj te im da popiju kafu, a kad odu, ispecite sve za sebe. Kad hoće da dolaze ne najavljeni, eto im.

#5 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 13 June 2009 - 09:48 AM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 10:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:

?ARENA OBLANDA

?uti fil

8 ?umanaca od jaja srednje veličine (60 grama)
250 gr ?ećera
250 gr margarina
50 gr mleka
1 kesica vanilin ?ećera


Braon fil

8 belanaca
250 gr ?ećera
200 gr oraha
300 gr mlevenog plazma keksa
100 gr čokolade

1 veće pakovanje oblandi (pribli?no 28 x 38 cm.)

Vreme pripremanja 30 - 50 min

U odgovarajući manji lonac sipajte 50 gr mleka, 250 gr ?ećera i vanilin ?ećer. Uključite ringlu na najjače i pustite da ?ećer i mleko počnu sna?no da vriju. Isključite ringlu (a lonac ostavite na njoj) i uz miksiranje sipajte ?umanca. Miksirajte 2 minuta i stavite lonac u hladnu vodu da se hladi.

Dok se ?umanca hlade u odgovarajući lonac stavite 100 gr. čokolade i stavite na istu isključenu ringlu da omekne. U plastičnom sudu, mikserom ulupajte belanca, dodajte ?ećer i ponovo dobro ulupajte. Sipajte u belanca orahe i plazmu a zatim varjačom prome?ajte. U ovako izme?anu smesu sipajte otopljenu čokoladu i sjedinite sa masom.

Braon fil podelite na pola i nanesite na oblandu (na onu stranu sa krupnim kockama) izravnajte i stavite ponovo oblandu takođe okrenutu krupnim kockama ka filu. Pritisnite daskom za seckanje (nemojte daskom za peglanje, jako je nepraktično), i nanesite i izravnajte ?uti fil. Ravnom stranom oblande pritisnite ovaj fil a na krupne kocke ponovo ide braon fil pa na njega opet oblanda krupnim kockama okrenuta ka filu. Ponovo sve pritisnite daskom i stavite u fri?ider da se ohladi. Jesti sutradan.

Dobro, znam ja Vas. Ko bi to dočekao. Zato stavite u zamrzivač i ostavite bar 2 sata. Onda pojedite krajeve, a oblandu ipak stavite u fri?ider.

Evo jo? nekih saveta koj će vam olak?ati ?ivot, a mnogi od njih će vam koristiti, kada budete pripremali i druge poslastice.

Dobro bi bilo da imate plastično zvono ili bar tacnu od zvona (veličina je skoro kao oblande) i da ceo posao radite tako ?to će te oblandu staviti na tacnu pa onda filovati. Ovakav način vam omogućava dve pogodnosti. Dok razvlačite filove (koji su prilično gusti) oblanda neće ?etati po stolu jer ne mo?e da mrdne od ivice zvona. Drugo, kad budete pritiskali oblandu fil će krenuti da izlazi sa strane (znači, nije ba? toliko gust) ali neće moći da iscuri upravo zbog zida tacne. Zgodno je i to ?to sve sa zvonom (tacnom) mo?ete da ga stavite u fri?ider. Kad se ohladi, no?em prođite po ivici tacne i samo okrenite naopačke, i oblanda je na radnoj povr?ini, spremna za sečenje.

Kada u receptima imate potrebu da kuvate ?umanca i ?ećer na pari, ceo taj mukotrpni postupak mo?ete zameniti sa predlo?enim re?enjem (otopite ?ećer u mleku, a onda ubacite ?umanca i sve je gotovo za 2 minuta). Čak je i ovaj recept u originalu imao kuvanje na pari, ali sam ga za Vas preradio.

Molim i drugi put.


Ako ?umanca kuvate u ?erpama (loncima) sa debelim dnom (AMC, CEPTER, METALAC ...) kada ih sklonite sa vatre, miksirajte ih jo? jedan minut dr?eći ih na nekoj hladnoj ringli. Debelo dno ostaje vrelo i nakon sklanjanja sa vatre, pa mo?e da vam se desi (ako tako ne uradite) da fil malo zagori.


Kada mutite margarin i ohlađena ?umanca, to je proces koji traje njamanje 5 minuta (za ovu količinu). Dupla mera, traje duplo du?e.

Ako ?elite da budete sigurni da je fil gotov, ostavite mikser samo na jednom mestu u filu i dr?ite ga tako jedan minut. Ako fil na tom mestu promeni boju i postane svetliji, znači da jo? nije gotov. Treba da mutite i dalje (ostatak fila) dok i sav ostali fil ne dobije istu svetlu boju. Ponovite test ponovo, i fil je sto posto gotov kada ne menja boju u toj jednoj tački, bez obzira koliko ga mutili. Solidan metod je i ovakav. Kad pomislite da je fil gotov (penast), muti te ga jo? pet minuta. Ne mo?e mu ?tetit, ba? na protiv.

Kada sjedinjujete čokoladu sa belancima, bolje sipajte smesu belanaca u lonac sa čokoladom nego obrnuto. Sto grama čokolade je tako malo da će vam pola ostati na zidovima lonca. Čokolada je lepljiva i te?ko se preručuje bez ostatka. Belanca se preruče mnogo lak?e, a to je dobro ako hoćete da po?tujete recept.

Pakovanje oblandi ima 5 tabli a vama treba samo četiri. ?ta raditi sa ovim vi?kom? Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite ovu jednu oblandu u zagrejanu rernu. Grejte pet do deset minuta. Ako se iskrivi (dobija kru?ni oblik) okrenite i vidite da li će se ispraviti. Nemojte da zagori, ali ako blago počne da menja boju, onda je gotovo.

Probajte ovu oblandu i videćete da je sipkava i deluje kao da ja potpuno sve?a. Tek iza?la iz su?are. Sad mo?ete i da je bacite, ali znanje koje ste stekli mo?ete primeniti kad god ?elite da vam kolači sa oblandama budu sipkavi i da se tope, a ne ?ilavi i gadni, primenite ovaj postupak. Zato izbegavajte rolate sa oblandama, da bi ih uvili, morate ih kavasiti, a od toga oblande postanu ?ilave. Rolate pravite od pati?panja, bez obzira ?ta pi?e u receptu.

Ako u nekom receptu vidite da fil treba skuvati pa hladiti, prvo pravite taj fil, pa tek onda sve drugo. ?tedi vreme, jer hlađenje filova iziskuje bar 20 minuta (čak i kad je potopljen lonac u hladnu vodu). Za tih 20 minuta mo?ete uraditi sve ostalo, ?to je zgodno, naročito kad gosti samo ?to nisu stigli. Znači uvek.

Na kraju jo? samo jedan savet.

Ako ste se za?eleli onih starih dobrih oblandi koje se prave samo od ?ećera i mleka, (koje je va?a baka pravila a vas mrzi jer ih treba satima kuvati i povremeno me?ati na tihoj vatri) evo saveta kako mo?ete da ubrzate stvar. Uzmite mleko u prahu (recimo 500 gr) pa umesto da ga razmutite sa 5 litara vode (?to je otprilike mera za dobijanje normalnog mleka) razmutite ga samo sa litar vode i sipajte potrebnu količinu ?ećera pa onda tako gusto stavite na tihu vatru da proključa. Čim proključa ono je maltene gotovo ali ga kuvajte jo? malo, uz me?anje, kolko da malo potamni. Vi?e će da potseča na original.

#6 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 26 June 2009 - 09:07 AM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 09:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:

GRIZ SA JABUKAMA

1 ?olja griza
1 ?olja ?ećera
4 ?olje mleka
4-5 jabuka
2 jajeta
1 vanilin ?ećer

Staviti mleko i ?ećer da se greju na ringli. Za to vreme očistiti jabuke i 2 - 3 narendati na krupno rende, a ostale iseckati na kocke (krupnije ili sitnije, po ?elje)
Kada mleko provri uz me?anje dodati griz. Iskuljučiti ringlu i me?ati jo? 5 minuta da se griz zgusne. Skloniti sa vatre da se malo prohladi. Uz miksiranje ubaciti 2 jajeta, vanilin ?ećer. U tako pripremljen griz sipati jabuke (i rendane i seckane). Prome?ati varjačom i sipati u nauljen pleh. Zapeći u rerni oko 30 min. na 220 C.

Ohladiti u fri?ideru i jesti hladno. Ukoliko vam se čini da nije dovoljno slatko, prelijte svoje parče u tanjiru bilo kojim sirupom (pomoranđa, malina, vi?nja...)

#7 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 26 June 2009 - 03:44 PM

Hvala pcdade,

Deluje zanimljivo :rolleyes: Nadam se da cemo napraviti ovaj recept.

Pozdrav

#8 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 30 June 2009 - 08:43 AM

View PostBoki (BeCook), on Jun 26 2009, 04:44 PM, said:

Hvala pcdade,

Deluje zanimljivo :rolleyes: Nadam se da cemo napraviti ovaj recept.

Pozdrav

Hvala i tebi Boki

?to planira? da ga uvrsti? u va?e recepte. Nisam ba? siguran da je moj ukus dobro merilo stvari, jer su mi ekstremno kvalitetni kolači bez bra?na (orasi, bademi i le?nik) za ovih 12 godina pravljenja istih, stvarno dosadili. No činjenica jeste, obo?avam griz sa jabukama. Ima dodu?e manu da je malo "zdudan" ne bi mu ?kodilo da je vazdu?astiji, ali to je nemoguće uraditi ako ubacimo vi?e griza a manje mleka, i naravno pra?ak za pecivo. Bojim se da bi tada postao suvlji (a to nam ni pod razno nije cilj), pa sam u predlogu recepta rekao da se narenda pola količine jabuka, kako bi te mrvice jabuka izigravale vazdu?asti efekat. Ja ga pravim samo sa seckanim jabukama (a to ?to je zdudan - pa ko ga ?i?a). ?ao mi je ?to ne znam kako izgleda hladan. Uvek ga pojedem jo? dok je mlak.

Kad smo već kod rendanih jabuka, probaj da ih narenda? u smesu za palačinke pa onda da ih najnormalnije peče?. Dobiće? varijantu jabuka u ?lafroku, a opet potpuno izmenjenu. Ja često (kad ih ima) umesto jabuka stavim polovine tre?anja !!!

Bolesno.

Kad smo već kod palačinki, ne pamtim kad sam zadnji put pravio palačinke u ?atou od vina. Evo osnovnih uputstava za pravljenje ?atoa.

?ato se pravi isto kao i puding, samo se umesto mleka koristi vino (belo, ?to jeftinije jer ima kiselkast ukus i sna?an miris).
Naravno puding od vanile se ne stavlja u punoj meri nego samo pola. Znači:

1 l belog vina
1 kesica pudinga (ili 40 gr bra?na)
3 ?umanceta
2 ka?ike ?ećera

Odvadi? malo hladnog vina i umuti? puding. U ovu smesu ubaci? i ?umanca pa i njih umuti?.(Belanca ubaci u smesu za palačinke, ni?ta im neće smetati). Otopi? ?ećer i vino na jakoj vatri, pa kad proključa sipa? smesu pudinga. KUVATI JO? 2 MINUTA i skloni? sa vatre da se ohladi. Hladan ?ato se fantastično uklapa uz palačinke sa orasima, mada bi i gore spomenuti griz sa jabukama postao jo? bolji.

Ispravno poslu?enje palačinki u ?atou je da stavi? palačinku sa orasima na tanjir i prelije? ?atoom. Ipak meni omiljene su kad ih slo?i? u dublju činiju, prelije? ?atoom, pa pnovo red palačinki pa opet ?ato. Poklopi? i stavi? u fri?ider. Sutradan pogleda? a ono: POEZIJA. Palačinke pokupile vlagu i omek?ale, ?ato se zgusnuoa a ima ga i dalje.

Pre četrdesetak godina, jednoj koleginici sam dao recept i ona napravi punu činiju. Stavila u fri?ider. Ujutru ustaju i čuju babu (96 godin) kako peva iz svoje sobe. Otvore vrata ... baba sedi u krevetu sa praznom činijom i peva, očito dobro raspolo?ena.

Ne verujem da je to ba? bio najprijatniji prizor, ali sigurno potkrepljuje moju tvrdnju.

Ne daj se Boki. Sem ako ne ?eli? da se udvostruči?.

#9 Boki (BeCook)

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 53 posts

Posted 30 June 2009 - 12:48 PM

Hvala jos jednom pcdade,

I palacinke mi deluju dosta primamljivo. Pokusacu da ubedim koleginice da ih napravimo :rolleyes:

Pozdrav :D

#10 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 07 July 2009 - 01:50 PM

View PostGoca, on Jun 1 2009, 10:02 PM, said:

...koji bismo mogli da obradimo.

Sigurno imate neki recept koji biste ?eleli da se nađe na stranama BeCook-a ili koji je toliko ukusan, jednostavan, brz, zanimljiv ili iz bilo kog drugog razloga vredan pa?nje da je greh da ga ne podelite sa drugima. Napi?tite ga ovde. Mi ćemo ga, svakako, uzeti u obzir, a oni najnestrpljiviji će moći da ga testiraju i pre nas :rolleyes:

TORTE

Mnogi početnici osećaju strah od pravljenja torti. Kada pročitate ovaj tekst, shavtićete da vam je strah bio bezrazlo?an. I ne samo to. Gotovo da nikada nećete imati potrebe da čitate recept za pripremu neke od njih.

Kao ?to znate, torta se sastoji od kora i od fila. Postoji samo 3-4 načina pravljenja kora, i 3-4 načina pravljenja fila. Sve ostalo su samo varijacije na temu. Krenimo redom.

Kore

Malo je neobično ali prvo ću eliminisati onaj četvrti način. To su takozvane puslica kore koje se prave samo od belanaca i ?ećera. Su?e se po nekoliko sati u rerni, a da bi uspele potrebno je staviti enormne količine ?ećera (inače padnu). Ovako slatke kore su gotovo otu?ne. Zato bolje da ih izbacimo iz razmatranja. Naravno izvinjavam se svim ljubiteljima BEZE torte, kao i svim ljubiteljima otu?no slatkih proizvoda.

Prvi način pripremanja kora za torte je onaj najjednostavniji. Bez kuvanja. Slo?ite red pi?kota, prelijete sokom od ananasa, i eto kore. Slično tome su i kore od mlevanog keksa a recept se lako pamti. Sve je na 250

250 gr. mlevenog keksa
250 gr mlevenih oraha
250 gr margarina
250 gr ?ećera
250 gr soka od pomoranđe
2-3 ?umanceta

?ećer otopite u soku a margarin umutite sa ?umancima. Na kraju sve prome?ate i dobijate tzv. PLAZMA koru.
Gore navedene mere su podlo?ne promenama. Manje oraha vi?e keksa, manje ?ećera ili vi?e. Stvar ukusa.

Drugi način bi bio pati?panj

5 jaja
5 ka?ika bra?na
5 ka?ika ?ećera

Ulupate penasto belanca, dodate ?ećer pa nastavite da miksirate belanca dok se ?ećer ne otopi. Dodate ?umanca pa i njih sjedinite mikserom, a na kraju bra?no umutite varjačom. Peče se na 200 stepeni 5-10 minuta. Kolko da se stegne. Ili na tihoj vatri da se su?i pa će te ga kasnije zalivati sokom kao pi?kote. U osnovni recept mo?ete dodati i kako pa dobijate tamnije kore, d?em od malina za crvene kore, ali to su varijacije koje ne utiču mnogo na osnovnu namenu. Kora je kora, bila ?uta bela crvena ili braon.

Treči i verovatno najče?ći način je kora od oraha i belanaca.

10 jaja
250 gr ?ečera
250 gr oraha

Odvojite belanca od ?umanaca i umutite mikserom, Dodate ?ečer i mutite dok se ne otopi. Dodate mlevene orahe (bademe le?nike) i varjačom prome?ate. Sipate u pleh (na koji ste stavili papir za pečenje) i pečete na 200 stepeni 15 minuta.

I u ovakve kore mogu da se stavljaju sastojci kao ?to je kako, čokolada, čak i margarin. Postaju samo drukčijeg ukusa ali su?tina priče je u 10 belanaca 250 gr ?ećera 250 gr oraha. Odnos oraha i ?ećera je 1:1.

Ako pogledate neki novi recept za tortu, i vidite da odnos oraha i ?ećera nije 1:1 odmah mo?ete znati da li je torta preslatka ili nedovoljno slatka.

Ostatak od 10 ?umanaca se u ovakvim tortama uvek koristi za pravljenje fila. A sećete se ?ta sam rekao. Ima ih samo 3-4

FILOVI

Nabrojaću ih sve: Filo od ?laga, od pudinga, od ?umanaca, od voća. Po?to ovaj poslednji gotovo potpada pod fil od pudinga te?ko je odlučiti da li osnovnih filova ima 3 ili 4.

Fil od ?laga je i najlak?e (a bogami i najte?e napraviti). Ni?ta lak?e nego umutiti ?lag. Ali da bi to moglo da stoji bar dan dva u fri?ideru, u ovakve filove je potrebno umutiti i mlak ?elatina. Količina ?elatina je ne?to ?to je te?ko reći jer i sam ?elatin ima svoje gradacije pa bi se moglo desiti da vam fil ne uspe mada ste ispravno postupali po receptu. Moj savet je da ili malo eksperimenti?ete, ili da koristite učvr?čivač za ?lag (na kesici ima i uputstvo) ili da kupite instant krem koj proizvodi Dr Oetker. Recimo PARFE KREM. To je gotovo isto ono ?to bi ste dobili da ste bili uporni.

Fil od pudinga.

2 kesice pudinga (80 gr)
700 gr mleka
250 gr ?ećera
250 gr margarina

Sipajte ?ećer u pola litre mleka i pustite da provri. U 200 gr hladnog mleka sipajte 2 kesice pudinga i razmutite a zatim sipajte u ključalo mleko. OBAVEZNO PUSTITE JO? 2 MINUTA DA VRI. Ovo je va?no jer će za ta dva minuta čestice skroba da pokupe toliko vode da će nabubriti i pući. Primetiće te da je puding prvo jako gust, a posle 2 minuta počinje da se malko razređuje. Ako ga probate onako gustog, imaće te bra?njav ukus u ustima. Nakon 2 minuta vrenja ovaj bra?njavi ukus se gubi.

U potpuno ohlađen puding dodajte margarin i mikserom penasto umutite. Ovaj naziv penasto mo?ete slobodno zameniti sa izrazom "grudvasto" jer je dobro umučen puding u stvari gomila grudvi. Sve dok se grudve ne pojave puding će biti manje vi?e kremast. Ako se grudve ne pojave ni nakon 10 minuta, dodajte jo? malo margarina i nastavite da mutite. Ovako stvoren krem spada u najgoru vrstu kremova koju mo?ete da zamislite. Ali kada se u njega ubaci par presnih ?umanaca, stvar se znatno menja. Ukus postaje mnogo bolji, a grudvasti puding ponovo postaje gusto-kremast. Mada ovakav krem mo?e da prođe, savr?enstvo se dobija tek kada krem od ?umanaca, sjedinimo sa kremom od pudinga. Zato, idemo da naučimo kako se pravi krem od ?umanaca.

Fil od ?umanaca

To je onaj mukotrpni i dosadni proces kuvanja na pari. 10 ?umanaca se pome?a sa 250 gr ?ećera i uz stalno me?anje kuva na tihoj vatri. Oko 30-45 min. Br?i, a ne naročito lo?iji način, je da otopite ?ećer sa 50 gr mleka. Kad počne sna?no da vri, istresite svih 10 ?umanaca i mikserom mutite 1 min. Sklonite sa vatre i mutite jo? 1 min. Gotovo.

U ohlađena ?umanca ubacite 250 gr margarina i mutite kao i puding. Primetiće te da ?umanca nikad neće postati grudvasta, ali ako ih dugo mutitie, volumen će im se povećati skoro za duplo. E za njih bi bio odličan izraz PENASTO UMUTIT. Pena (vazduh) u ?umancima čini da im se volumen uveća. Probajte ovaj krem. Lep je ali malo prejak. I oseća se margarin. To je zato ?to niste stavili 1 kesicu vanilin ?ećera. Vanilin ?ećer na čudesan način poni?tava ukus margarina. Isto to radi i čokolada, ali to je več varijacija na temu.

Sjedinjeni filovi od ?umanaca i pudinga čine savr?enstvo. Čovek se prosto pita da li unutra da ubacuje mlevene le?nike, orahe, čokoladu... No dileme ni tu nema. Savr?enstvo i dalje ostaje, menja se samo buke.

Napomena. U ?umanca margarin mo?e da se sipa i na vruće, ali tada obavezno morate ubaciti i 100 gr čokolade. I ako savr?en po ukusu, ovaj fil nemojte praviti dok ste početnici. Malo iskustva i rutine vam ne bi ?kodilo, pre nego ?to isprobate i ovu varijaciju na temu.

Voćni fil

Napravite kompot od pola litra vode i 1 kg voća. (vi?nje, maline, jagode, kupine...). Razmutite 120 gr gustina (ili 3 kesice pudinga od vanile) u malo vode i sipajte u ovaj kompot. Pustite da vri jo? 2 minuta i ohladite. Ovakav puding od voća je najče?će kori?čen krem u gotovo svim voćnim tortama. Osve?avajućeg ukusa i lepo izgleda.

Kombinovanjem ovih filova i kora (koristeći i sve varijacije) mo?ete napraviti... samo momenat da izračunam ... 6 faktorijel, puta 12 faktorijel..

Pa negde oko (bolje da vam ne ka?em, jer je cifra pre?la nekoliko milijardi kombinacija) ali realno gledano pokrili smo bar 90% torti ?to poznatih a ?to onih koje će tek postati poznate, kad vi zasučete rukave i krenete da eksperimenti?ete.

Naravno da tu nisu torte tipa ?panskih (Kineskih i Japanskih) vetrova. TIRAMISU kao uostalom i mnoge druge. Naprosto autor ovog teksta do sada nije imao čast da pravi ni jednu od njih. To samo dokazuje da niko ne mo?e znati sve. Al zato ste VI tu da popunite ove praznine.


UKRA?AVANJE TORTI (DA ILI NE)

Te?ko je povući jasnu crtu izmeću lepo ukra?ene torte i kičeraja. Ona je uvek plod subjektivnog posmatranja. Ono ?to je za nekog prelepo, za mene mo?e biti odvratno. U ove manje vi?e odvratne proizvode svakako spadaju torte u obliku NODIJA, NINĐA KORNJAČA, (kao i svih tipova bubamara i buba?vaba). PRELOMLJENIH I SPOJENIH SRCA. I ako nisu spomenuti tu svakako spadaju i ukrasi koji trebaju da predstavljaju pepeljugu, uspavanu lepotici kao i crvenkapa sa kučicom, ?umicom, vukom i LOVCEM. Taj lovac me posebno nervira jer je to isti onaj lik koji je ubio BAMBIJEVU MAMU.

Iz količine gneva koji izbija iz mene, jasno vam je kakvo mi?ljenje imam o tortama koje treba da predstavljaju gorespomenute akrepe. Mislim da torte treba da budu ukusne za jelo. A ?aranje torti ima svoju izopačenu logiku. Ukus je nebita, bitna je tematika. Evo jednog lepog primera koji to dobro ilustruje.

Pre desetak godina se pojavio crtani film ?Mala sirena?. Likovi iz filma su se pojavljivali u albumima sa sličicama, majcama i takve stvari. Naravno da je bilo nezamislivo da va?e mladunče proslavi rođendan bez torte koja ima za temu malu sirenu. More se napravi od ?elatina ofarbanog u plavu boju, obala od neke jestive smese od koje se prave bombice, mala sirena od marcipana. Znači idilična slika. Mala sirena sedi na obali mora i plače. Naravno da plače, i ja bih plakao da me neko postavi pored tolikog ?elatina. Treba to pojesti.

Nedavno je jedna moja mu?terija je rekla kako će na moju reformu (na moju omiljenu reformu... na moje čedo) da postavi golove, igrače, fudbalsku loptu ... i ?ta ja mislim o tome.

- Gospođo draga, vi ste tortu platili, i mo?ete sa njom raditi ?ta god ?elite. Jedino vas molim da ako fotografi?ete to umetničko delo, nikada i ni pod kakvim izgovorom, ne donesete tu fotografiju meni, da je vidim.

#11 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 10 July 2009 - 09:02 AM

[quote name='Goca' date='Jun 1 2009, 10:02 PM' post='7']
...koji bismo mogli da obradimo.

PEČENA SARMA

2-3 manje glavice kupusa
700 gr svinjskog mlevenog mesa
200 gr ulja
1 veza per?una
1 glavica luka
50 gr pirinča
1 ka?ika vegete
2 ka?ike ?ećera
500 gr milerama
so i biber


Ova sarma se radi od sve?eg kupusa (ne od kiselog). Najbolje ju je praviti od onog kupusa koji se pojavi u proleće, i prepoznaje se po izrazito zelenim listovima. Ovo nije uslov, ali je ne treba praviti od onog kupusa jajastog oblika koji ima izuzetno nagla?en koren i uglavnom se prodaje zimi. Znači svaki kupus sa ?to tanjim listovima je odličan. Glavice ne treba da budu velike. ?to manji listovi to bolje.

Da bi se ovi listovi odvojili od glavice, treba najpre no?em izvaditi koren a zatim potopiti glavicu u ključalu vodu. Kako se koji list oslobodi vilju?kom se vadi iz vode i stavlja na tanjir. Kada se listovi prohlade odseče se koren (isto kao za normalnu sarmu) i filuje se gotovo istim nadevom od mesa, kao i klasična sarma. U ovaj nadev se mo?e staviti i jedna veza iseckanih listova per?una. Dobro je do?ao, mada nije obavezan. Znači ritual pripreme ide ovako.

Sitno iseckati glavicu luka i prodinstati ga. Luk NE SME da porumeni. Čim postane mekan, a njegova para prestane da ima intenzivan miris luka, doda se meso so i biber. Dinstanje mesa nije ba? ne?to ?to mnogo utiče na ukus i krajnji rezultat ali nekih petnajstak minuta ne bi mu ?kodilo. U meso se nakon dinstanja sipa ka?ika pirinča i onaj već spomenuti per?un.

To je sve. Bez aleve paprike, bez vegete i bez presnih jaja. Ajde da objasnim i za?to. Ovo jelo ima kompleksan i jak ukus. Aleva paprika ne bi ni osetili, mogla bi samo da vam izaziva gastritis, ?to aleva paprika ume ponekad da radi. Jelo je već crveno od paradajza, tako da ni boja ne bi mogla bude razlog da je stavite. Pa onda. ?ta će vam tu aleva paprika. Ka?e: "pa navikla sam da je stavim u mleveno meso". Pa dobro. Stavi je kad si navikla. Ne ?kodi.

Vegetu nemojte stavljati, jer je ona vitalni deo preliva od paradajza.

Uvijanje sarmica se radi tako da se list postavi na sto sa korenom ka vama. Uzme se ka?ičica nadeva i stavi na ono mesto gde je nekad bio koren lista. Bokovi se prevrnu na unutra, preko mesa, i sarma se uvija od korena ka vrhu. Ukoliko ste navikli da sarme uvijate tako ?to list dr?ite u jednoj ruci, odvikni te se. To je ru?na navika. Ovo je i br?e i bolje. Uvijene sarme se sla?u jedna do druge u pleh. Bilo bi dobro da je pleh ispunjen do kraja. Samo jedan red sarmica sme da stoji u plehu. Ako ih imate vi?e, ili koristite veći pleh, ili ih zaledite pa ih pecite sledeći put. Kada su sarme slo?ene treba ih prvo preliti sa bar 2 decilitra ulja, i sokom od paradajza u koji ste ubacili 1 KA?IKU VEGEGE I 2 KA?IKE ?EĆERA.

Napomena:

Ako radite sa gustim sokom (Tomatelo, Tomatino...) razredite ga vodom u odnosu 1:1. Ako imate i sve?eg paradajza, nemojte da razmi?ljate, slobodno ga iseckajte na kockice i istresite u preliv.

Prelijte sarmice tako da ogreznu gotovo do kraja, ali ne da plivaju. Pecite na 220 C dok kupus ne dobije svetlo smeđu boju. Otprilike 30 minuta. Izvadite pleh iz rerne i svaku sarmu okrenite na drugu stranu tako da i njoj date ?ansu da porumeni. Vratiti u rernu, smanjiti vatru na 120 C i peći jo? jedno 40 minuta na tihoj vatri.


Sarme se jedu na sledeći način. Preseku se na pola i okrenu presekom na gore. Preko toga se sipa mileram.

Mileram treba da bude ?to bla?i, nipo?to ne sme biti kiseo. Ako nemate drugo re?enje, pome?ajte taj mileram koji imate, sa slatkom pavlakom od koje se pravi ?lag. Najbolji mileram je onaj na točenje, koji se povremeno mo?e naći na pijaci. Mada ga ja (ruku na srce) nisam odavno video da ga neko prodaje. Prilično je dobar (bar kad je potpuno sve?) onaj "Biserov" na kome pi?e PRAVI MILERAM. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite ni?ta od ovoga, i kockica putera mo?e da im pobolj?a ukus.


Ja lično, sarmice volim da jedem sa pomfritom. Ali po?to ja pomfrit volim da jedem i uz pire krompir, ne verujem da sam JA ba? pravo merilo stvari. Probajte sa... probajte bez... pa se opredelite sami.

Ove sarmice su zgodne i zato ?to se mogu praviti i u vegetarijanskoj varijanti. Tada se filuju nadevom kojim se filuje i punjeni paradajz.

PUNJENI PARADAZ

22 komada manjih paradajza pribli?no iste veličine (prečnika 3-4 cm)
200 gr pirinča
2 dl uljua
100 gr ?ećera
1 veza per?una
1/2 ka?ičice bibera
1/2 ka?ičice soli

Treba oprati pirinač. Najbolje je da se radi sa pirinčem duguljastog zrna (burmanski, cejlonski...).
U pirinač se sipa sitno iseckana veza per?unovog lista, so i biber. Sve se to lepo izme?a i prelije uljem da ogrezne. Ostavi se sa strane da stoji jedno sat jedan, za koje vreme pripremite paradajz za punjenje. Treba no?em zaseći paradajz 3-4 mm ispod mesta gde je stajala peteljka. Zasecite paradajz skoro do kraja kako bi ovako stvorena kapica mogla da se prevrne (ali da ne otpadne) i omogući vam pristup ko?ticama i srcu paradajza. Iste treba ka?ičicom izvaditi ostavljajući onih par milimetara mesa koje se nalazi uz koru. U 20 ovako pripremljenih paradajza treba sipati pola ka?ičice ?ećera. U dvadesetprvi paradajz treba sipati celu ka?ičicu ?ećera dok u dvadestdrugi ne treba sipati ?ećer uop?te. Deluje blesavo ali ima razloga.

Kada ste sve ovo uradili, mo?ete pristupiti punjenju. U svaki paradajz treba ka?ičicom sipati onaj pirinač (sve sa uljem, per?unom i biberom). Nemojte prepuniti paradajz nego samo do pola (a najvi?e 2/3 do vrha otvora). Kako koji paradajz napunite, tako vratite poklopac na svoje mesto, i stavite ga u pleh. U paradajz koji nosi oznaku 21 zabodite jednu čačkalicu, a u onaj broj 22 zabodite dve čačkalice. Da bi se razlikovali od ostalih.

Pleh stavite u rernu i pecite na 200 C, negde oko 1 sat. Pirinač će da nabubri i malo će da podigne onu kapicu i da viri ispod nje. Po?to će pirinač pokupiti svu vodu iz paradajza, ovaj će se malo sme?urati, a poneki će bogami malo i da porumeni. Ovo je znak da je vreme da se vadi iz rerne.

Kada se ohladi (mo?e se jesti i topao, ali meni se vi?e sviđa hladan) treba prvo probati neki koji nema čačkalicu. Onda ako mislite da je to dobro, probajte i ona dva sa čačkalicom. Primetiće te da je paradajz bez ?ećera grozan, a da je onaj sa vi?e ?ećera ili savr?en ili presladak. Na bazi ovoga će te formirati svoj recept za sledeći put. Naprosto nema drugog načina. Va?a ka?ičica i moja ka?ičica se razlikuju, va?ih 3-4 cm prečnika se razlikuje od mojih. Sve je to relativno. Ukus je jedino merilo stvari.

Sa čime se jede ovo krasno jelo. Ja ga naravno jedem sa pomfritom, mada se ba? lepo sla?e uz gotovo sva poznata jela od mesa. Kao predjelo naročito lepo ide uz punjena jaja ( čiji recept će biti vrlo brzoa izlo?en) ali nejpre moram reći ?ta raditi sa onim srednjim delom od paradjza, koji ste tako bezdu?no (na moj nagovor) ka?ičicom vadili. Stavite ih u veliki lonac, dodajte jo? par kila krupno sečenog (sve sa ljuskom) paradajza, i napravite ?al?u.

DALMATINSKA ?AL?A

5 kg paradajza
2 dl ulja
1 veza per?unovog lista
2 lista lovora (lorbera)
1 ka?ika soli ili vegete (vegeta ga ne kvari ali za prvi put probajte bez)
3 k?ike ?ećera
biber po ?elji
1 če?anj belog luka (po ?elji)

Paradajz se iseče na krupne komade sipa se ulje i LORBER. Ovo je napisano krupno jer je to jedini začin koji se stavlja na početku, pa da ne zaboravite. Pustite paradajz da se krčka otklopljen, na nekoj srednjoj temperaturi (par sati). Ako ?urite mo?ete i na najjačoj vatri, ali ga povremeno me?aje da ne zagori. Kada ispari oko 2/3 vode ostaće na dnu gusta smesa u kojoj jo? uvek ima vode. Sklonite sa vatre i sipajte sve začine. Ako se to nije desilo ranije, ulje če se sada razdvojiti i plivati na povr?ini. Dalmatinska ?al?a je gotova. Ako je sipate preko ?pageta, dobićete takozvanu PA?TA ?UTU. Ako mene hoćete da slu?ate jedite je hladnu umesto sosa uz rinflaj? i pomfrit. Ruku na srce rinflaj? (bareno juneće meso iz supe) i nije ba? neophodan.

Svima onima koji su pomislili da sam ja pomfritomanijak, moram reći da gre?e. U stvari, moja naj veća ljubav je pire krompir. Njega volim vi?e čak i od Francuskog krompira. A Francuski krompir obo?avam. Pomfrit jedem (koji sam ja la?ov) samo da se ne baci.

Jednog dana ću vam otkriti tajnu kako se pravi najbolji pire krompir, a do tada evo jednog recepta koji je toliko jednostavan, a toliko dobar, da bi stvarno bio greh da ga ne probate.

PAPRIKE SA PUTEROM

Rasecite papriku (baburu) na pola po du?ini, tako da i dr?ku presečete na pola. No?em zasecite onaj mesnati deo sa ko?ticama i izvadite ga. Slobodno mo?ete da izvadite i vi?ak ?ilica. U ovako stvorenu ?upljinu stavite kockicu putera i posolite. Napravite 4 ovakve polovine i stavite na plotnu da se peče (sve skupa sa puterom). Kada se puter sasvim otopi i počne da vri u paprici (nebojte se neće iscuriti), paprika je gotova. Jedu se tako ?to umačete hleb u puter a papriku grizete. Najbolje je da prvo preručite puter iz jedne polovine u drugu. Tu gde ima putera tu umačete. Tamo gde ga nema... nije valjda da niste pogodili.

Probajte. Nikada nisam sreo nikoga kome se nisu svidele.

Za one koji se nisu dosetili. Zadnju polovinu će te pojesti ili tako da puter istresete na tanjir, ili da prvo umočite hleb i pokupite sav puter, a onda grizete papriku.

#12 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 25 July 2009 - 08:20 AM

KUPA OD LE?NIKA

Mnogima je ova torta najomiljenija i po ukusu, i po izgledu, i po brzini pravljenja. Da im verujemo.


F i l :

5 jaja
250 gr mlevenog pečenog le?nika (mo?e i sa orasima ali le?nik je bolji)
200 gr ?ećera
250 gr dijamant margarina (putera)
200 gr čokolade

Mikserom umutiti belanca i ?ećer. Istim mikserom (ne morate prati četkice) umutiti otopljenu čokoladu, margarin i ?umanca. Ovo mo?ete uraditi u manjem loncu u kom ste topili čokoladu. Ove dve smese sjediniti i dodati mlevene le?nike pa varjačom sjediniti.

Pati?panj:

4 jajeta
4 ka?ike bra?na
4 ka?ike ?ećera

Umutiti belanca, dodati ?ećer i mutiti dok se ne istopi. Dodat ?umanca i bra?no i prome?ati varjačom. Sipati ili na podmazan pleh (onaj najveći koji dobijate uz ?poret) ili na papir za pećenje koji ste prethodno stavili u pleh. Peći 5-6 minuta na 200 C.

U oblu posudu staviti rasečenu najlon kesu od zamrzivača pa preko nje staviti vruć pati?panj. Va?no je da bude vruć jer lak?e mo?e da se modeluje prema zaobljenim ivicama činije. Za ovu svrhu mo?ete koristiti i cediljke kru?nog oblika ili plastične činije.

U ovako pripremljen pati?panj sipajte fil a krajeve koji strče mo?ete ili saviti na unutra ili ih iseći pa uredno slo?iti tako da fil bude pokriven sa njima. Ukoliko je posuda sa kojom radite toliko velika da praktično nemate krajeve, pa ne budite lenji, nego napravite jo? jedan mali pati?panj kru?nog oblika od 1 jajeta, jedne ka?ike bra?na i 1 ka?ike ?ećera. Kada bude gotovo stavite ga kao poklopac preko onog fila i odsecite vi?ak pati?panja koji verovatno viri preko činije.

Stavite u fri?ider 24 h da se stegne. Sutradan, stavite tacnu ili tanjir preko torte i okrenite je naopačke. Po?to ste stavili onaj najlon od kesa za zamrzivač, ne verujem da će te imati problem da ona lako sklizne iz ovog kru?nog kalupa. Sada sklonite i taj najlon a preko torte sipajte ili biljni ?lag ili ?lag iz kesice ili normalan ?lag, kako god hoćete.

Verujem da će oni (iz Hamleta) čije carstvo je nebesko, od ovakve torte moći lako da naprave tzv. BARBI tortu. Uzmu neku rugobu od lutke i otkinu joj noge, i natakare je od gore na tortu. Torta, tako, postaje Barbikina haljina.

Grozno.

Sav sam se naje?io.

Evo nekih ideja za one druge. Mo?ete prvo sipati pola fila, pa staviti u zamrzivač da se stegne. Onda sipajte neki ?uti instant krem, (PARFE KREM Dr Oetker, recimo) pa kad se i on malo stegne, sipajte ostatak fila.

Umesto ovog ?utog krema, lepo bi i?le (bar po ukusu) i varijacije jagodastog voća u nekakvom gustinu. No to će te umeti i sami.

Za sada nemojte da eksperimenti?ete. Posle kad naučite, igrajte se do mile volje.

#13 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 01 September 2009 - 10:50 AM

MUSAKE OD SVEGA I SVAČEGA
(Praziluk, pečurke, kelj, kupus, keleraba...takve stvari)

Ne znam za Vas, al meni Bečka ?nicla sa pireom ponekad ume i da dosadi. Retko, ali de?ava se. :( Kad se to desi, obično pravim punjeni paradajz (taj recept sam vam već napisao) ili pohujem kačkavalj, ali to verovatno znate i sami. Mo?da znate i sledeća jela ali o nečemu moramo pričati, zato ko zna, nek gasi računar.

PRAZILUK SA JAJIMA

?ta god da pravite sa praziloukom, prvo ga očistite od suvih listova. Odsecite i deo zelenih listova, a deo ostavite. Onda ga po du?ini isecite na pola i pod mlazom vode dobro operite tako ?to će te malo razdvojiti listove celom du?inom. Ovo je va?no jer praziluk između listova krije i zemlju. Dok raste zemlja upada u listove i ostaje među njima.

Kada ste ga oprali, isecite ga na kri?kice oko 1 cm i prodinstajte na malo ulja. Mo?ete odmah i da ga posolite i pobiberite. Kad dovoljno omekne, odnosno kada mu ispari gotovo sva voda, osnova za jela od praziluka je spremna.

Ako u ovakav praziluk ubacimo jaje i jo? malo propr?imo, eto vam jedan lep prilog od praziluka uz recimo pečurke i pirinač.

Ako istu tu smesu sa jajima zapečete u rerni, dobijate vrlo simpatično jelo, koje mo?ete seći na kocke i jesti i kad je hladno. Ako ovakvu smesu uvijete u kore za pitu, i zapečete u rerni, eto vam pita od praziluka.

Ako praziluk bez jaja smestite između dva sloja od krompira, i to sve zalijete jajima, eto vam i musake od praziluka.

Ako u praziluk sa jajima ubacite i malo prezle, pa napravite ćuvte, biće to ćufte od praziluka.

Mislim da je ovo dovoljno. Ali ako u praziluk ubacite listiće prodinstanih ?ampinjona, i sve to uradite ponovo, videćete da se stvar znanto i popravila i promenila.

Ako u sve to ubacite i mleveno meso (pileće belo je savr?en izbor) dobijate jo? veći izbor i ukusa i kombinacija.

Ako napunite paprike sa ovakvim smesama... ma nema kraja.


Bitno je da znate, praziluku dajte uvek malo vi?e bibera nego ?to inaće stavljate. Praziluk voli biber.

Pa ?ta čekate


MUSAKA OD KELJA


Znam ja Vas. Kelj je bljak, kelj je bezvezan... ali ako ga spremite kao musaku od kelja... bogami da znate da nije lo?.

Evo kako se to najlak?e radi. Presecite glavicu kelja na 4 dela. Odstranite koren a kelj ubacite u ključalu slanu vodu. Nakon desetek minuta ga izvadite iz vode i pustite da se ohladi. Kad se ohladi uzimajte grudve kelja i jako ih pritiskajte u ?aci da se skroz iscedi. Onda u tu smesu ubacite jaje i lepo izme?ajte. Pravite od toga ?niclice i uvaljajte u bra?no, a onda ispecite na teflonu sa jako malo ulja. Ako stavite vi?e ulja, kelj će ga svog popiti i biće masan. (Kolko ja znam kelj je jedina "stoka" koja voli ulje vi?e od mene). Sad ovakve ?nicle poređate u pleh i na to sipate ?ta vam padne napamet. Mo?e (klasika: dinstano mleveno meso), a mo?e i restovan krompir (sa lukom ili bez luka, sa malo slanine ili bez nje).

Slično tome mo?ete praviti i musaku od plavog patlid?ana ili od tikvica. Mada ove dve ne morate ni da propr?ite na ulju nego direktno sa bra?nom sla?ete u tepsiju. Bra?no je potrebno da skupi vi?ak vode. Zato je zgodno u ovakvim kombinacijama prvo to dobro propr?iti (nasuvo) u rerni, a tek onda prelivati jajima.

U svakom slučaju preliv od jaja i pavlake mora sve to da prekrije i da se tako zapeče u rerni. Kad se ka?e "zapeče" misli se na jako kratko pečenje, kolko da malo porumeni od gore.

Znate ?ta. Od ove priče sam ba? ogladnio. Idem da si spremim jednu Bečku ?niclu, i to preko celog velikog tanjir za pizu. :P A onda ću da se posvetim kupusu.


FLEKICE SA KUPUSOM

Osnova za ovo jelo je dobro upr?en kupus. Da bi ovo napravili kako treba, a da ne traje du?e od pola sata, morate da uzmete ili teflonski lonac, ili neki lonac od 24 cm tipa AMC ili ZEPTER.

Sipate 1 dl ulja i sitno iseckate glavicu kupusa (dva tri milimetra debljine) pa ga posolite i pobiberite. I kupus voli biber, zato nemojte da ga ?tedite. Dinstajte ga na najjačoj vatri uz stalno me?anje, i kupus će pomalo da zagoreve, a vi ga lepo i dalje me?ajte. Za dvadesetak minuta će već da potamni i da izgubi vodu. Tada treba ubaciti jednu ka?čicu ?ećera. Prodinstajte jo? malo, poklopite i sklonite sa vatre. Nakon desetak minuta, sve ono crno na dnu će se raskraviti pa kada jo? jednom prome?ate kupus, on će biti spreman. Odnosno, osnova za jela od kupusa je spremna. Ako u ovako pripremljen kupus ubacite obarene flekice (ili ?iroke rezance) eto vam čuvenog jela iz naslova. Međutim tu nije kraj. Od ovakvog kupusa mo?ete praviti čuda.

Neki dan sam u to ubacio malo mlevenog mesa i napunio paprike. Zapekao u rerni (nasuvo) i bilo je čarobno.

Ovakvim kupusom, sa ili bez mesa, mo?ete puniti i one piro?ke od krompir testa (kao za gomboce) ali ih treba uvaljati duguljasto i propr?iti na ulju.

Mo?ete ga slu?iti i kao prilog uz pečenje, a mo?ete praviti i vegetarijansku musaku. ?ta da vam ka?em. Mo?ete se igrati do kraja ?ivota (kombinujući ga sa pasuljem tipa "grafče na tafče"), a da i dalje ostane pone?to ?to niste isprobali.

Naravno uz pretpostavku da ne planirate da ?ivite i sledeće godine. :rolleyes:

ČORBA OD KELERABE

Čorba ko čorba. Kelerabu sitno iseckati na kockice, a sve unutra?nje listove na listiće. Mo?e i spolja?nji ako je keleraba mlada. Manja od pesnice. Prodinstajte sve to na malo ulja, dodajte vegetu ili kockicu supe, i kraj. Neko voli da je jede sa pavlakom, ili je zgusne bra?nom, ja ne. Ba? mi se sviđa kao supa sa tankim zelenim listićima umesto rezanaca. Znam da je nećete praviti (fuj keleraba) al to je va? problem. Propustili ste krasnu čorbicu. :angry:





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users