Jump to content


PUNJENI PARADAJZ


6 replies to this topic

#1 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 21 March 2010 - 07:23 PM

PUNJENI PARADAJZ MI SE TOLIKO SVIĐA, DA SAM RE?IO DA GA PRAVIM I KAD MU NIJE VREME.
Proleće mo?e da utiče na ljude na razne načine...ovo kako utiče na mene, istorija jo? nije zabele?ila :)
Posted Image

Postupak pripreme u slikama. Komentar je gotovo izli?an. Nije da sam ja postao dobar fotograf, nego je postupak krajnje jednostavan. Evo dokaza.

Posted Image Posted Image


Posted Image Posted Image

U svaki paradajz treba staviti punu ka?ičicu ?ećera. ?ećer mu daje izvrsnu aromu, jer ubija kiselost paradajza, uostalom kad probate videćete i sami.

Posted Image Posted Image

umesto obične soli ili vegete (?to je sasvim dobro) koristio sam prvi put u ?ivotu Celerovu so. Ako nju koristite, nećete pogre?iti ali umesto jedne ka?ičice stavite dve pune (a ko voli slanije mo?e i tri). Naime Celerova so je celer u prahu i so, pa je to naravno duplo manje slano nego normalna so.

Posted Image Posted Image

dok se ne pojavi i CELEROV BIBER :) , skoro ravna ka?ika bibera će biti dovoljna, kao i jedna veza per?unovog lista.

Posted Image Posted Image

sve to prome?ajte i zalijte uljem da ogrezne. Tako treba i ne pitajte me: da nije previ?e ulja?

Posted Image Posted Image

napunite paradajze skoro do vrha (tri četvrtine nek budu popunjeni), pirinač će pokupiti svu vodu iz paradajza i nabubriće. Ako ispunite celu ?upljinu do vrha, nakon pečenja u rerni, pirinač bi podigao poklopac od paradajza i virio napolje. Ima i to svog ?arma jer neka od tih zrna se malo zapeku, pa ostanu tvrda i rskava. Probajte na jednom ili dva primerka, pa da vidite kako izgleda. Ja nisam u ovom slučaju, ali često radim jer mi se sviđa uprvo takav.

Posted Image Posted Image

Vratite poklopce na svaki paradajz, i pravac rerna. 200 C oko jedan sat pečenja. Kad dobije braonkasto zlatastu (čitaj crnu kao na slici) boju smatra se da je paradajz gotov. Svo ono ulje je na dnu tepsije, i ja ga uglavnom bacam. Da je neko drugo jelo u pitanju verovatno bih umakao hleb u njega, ali uz ove paradajze ne ide hleb. Punjena jaja im pa?u. To je dobra kombinacija dva hladna predjela. Prilično su dekorativna pa je lepo kad ih stavite i kao ukrasni prilog. Uz karađorđevu ?niclu bi se sasvim lepo slagao. Ja ga namerno nisam stavio ... zato ?to sam gladan, nervozan...i zato ?to se sutra radi...i ba? mi je ćef da vas nerviram.

Priznajem, la?em ko pas, istina je da smo karađorđeve pojeili, pa paradajz nemam uz ?ta da stavim :) samo tra?im opravdanje za svoju glupost.

Posted Image

#2 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 09 April 2010 - 09:46 PM

View Postpcdade, on Mar 21 2010, 07:23 PM, said:

PUNJENI PARADAJZ MI SE TOLIKO SVIĐA, DA SAM RE?IO DA GA PRAVIM I KAD MU NIJE VREME.
Proleće mo?e da utiče na ljude na razne načine...ovo kako utiče na mene, istorija jo? nije zabele?ila ;)

Ako sam kupila kilo paradajza za 250 dinara (jer mu vreme nije) da bih ga skuvala za ?al?u, je l' mogu i ja da okrivim proleće za te postupke? ;)

#3 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 10 April 2010 - 07:29 AM

View Postmamajac, on Apr 9 2010, 09:46 PM, said:

Ako sam kupila kilo paradajza za 250 dinara (jer mu vreme nije) da bih ga skuvala za ?al?u, je l' mogu i ja da okrivim proleće za te postupke? ;)

Ne mo?e?!!! Taj razlog sam ja smislio, ti mora? da smisli? neki drugi. Recimo:

- pao ti je nivo PARADAJZA u krvi - lekar ti preporučio :)
- dobila si na BINGU drugu nagradu, pa si re?ila da malo doda? i kupi? kilo paradajza :)
- zaglavila si se u liftu - traumatsko iskustvo, pa si shvatila da je ?ivot varljiva pojava...ize? 250 din.

a mo?e? da ka?e? i ovako: ne pu?im, ne pijem, ne kockam se, ?ene ne jurim (čuj ?ene, ba? umem da odvalim :) )... ma idem da kupim kilo paradajza...kupiću i novi kostim ako mi se ovaj ufleka dok budem pravila ?al?u...

... smisli već ne?to ;)

#4 NeNa

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 17 June 2010 - 08:39 AM

Čini mi se da je ovo odlično, ali......kako da znam koliko treba pirinča (on se spominje tek kod punjenja) i šta da radim sa onom sredinom koju sam izvadila? Ovo su pitanja neiskusnih kuvara, oni često posećuju becook.

Kako već godinama "poslujem" po kuhinji, ja ću se snaći ;) i probati ovo. Svakako je cena paradajza sada mnogo ni?a.

#5 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 17 June 2010 - 09:17 PM

Dosta je te?ko reći koliko pirinča je potrebno jer se ovde radi o tome da ni paradajzi nisu iste veličine. Ja bih uvek odabrao da paradajz ne pređe veličinu jajeta, ali da ba? ne bude ni onaj malecki za ukra?avanje. U takav paradajz bi dve ka?ičice pirinča bile dobra mera da se ?upljina napuni vi?e od pola 2/3 bi bila prava mera. Ako sve to znate, verujem da nije te?klo izračunati koliko pirinča vam treba. Broj paradajza puta 2 ili 3...4 u zavisnosti od veličine paradajza, e to je broj ka?ičica pirinča koji je potreban. Naravno da ja to ne radim tako nego odoka, pa ako mi pirinča bude malo, paradajz neće biti ispunjen 2/3 nego samo do pola. Vrlo va?no. A ako ga ima previ?e, pa onda svima dodam jo? po malo (da se ne baci ;) )

?to se onog srednjeg dela tiče, ja sam uvek raspolo?en za dve stvari. Da napravim Dalmatinsku ?al?u, tada u postojeće srednje delove nasečem jo? koji kologram paradajza, sve skupa sa ljuskom, i pustim da se krčka sa uljem i lorberom, par sati dok voda ne ispari. Na kraju dodam ka?iku soli i dve ka?ike ?ećera, per?unov list i beli luk.

Nije lo?e te srednje delove ubaciti i u blender, i napraviti sok od paradajza, ili napraviti paradajz čorbicu.

U stvari ima dosta korisnih primena ;)

#6 mamajac

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 26 September 2010 - 07:11 PM

Ma, ovo je odlicno!

Posted Image Posted Image

Iskreno, kad sam napamet pokusala da zamislim ukus, pomislila sam - ništa naročito. Valjda što je punjenje samo od pirinča, pa mi delovalo nekako prazno. ALI. Ovo je jako ukusno, i sve samo ne prazno. Šećer je zaista čudo u kombinaciji sa paradajzom, a so i biber ipak opredele ovo jelo da ne postane dezert :huh: Peršun zamiriše, i - sve zajedno je jako skladno. Ja sam ubacila i jedan krompir isečen na kriške da popuni prostor između paradajza, i fino on pokupi okolne arome.

I merila sam.

10 paradajza od po 90-100 g, znači nešto manje od 1 kg paradajza u startu
po jedna kašičica šećera u svaki paradajz
130 g pirinča
1 dl ulja

i ostalo kao što si rekao
1 ravna kašičica soli
2 ravne kašičice celerove soli
1 kašičica bibera
1 veza peršuna

Sve u svemu, premašilo je sva moja očekivanja! Hvala Dade za recept, i izvini za sumnjičavost :) Sve što sam do sada probala po tvojim receptima je bilo super. Ti znaš da ovo nije čisto iz pristojnosti rečeno, nego iz iskustva :)

#7 pcdade

    Advanced Member

  • Honorable Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Novi Beograd

Posted 26 September 2010 - 09:00 PM

Dosta se dugo nas dvoje dru?imo, i do sada sam naučio da ti nikad ne govori? ni?ta iz pristojnosti. Mo?e biti da je to zato ?to si:

a) po prirodi nepristojna :huh:
:) beskrajno iskrena

Hvala Majče, ?to si probala i ovaj recept. Nekako se bolje osećam kad znam da nije bilo uzalud sve to pisati i slikati.
Naravno drago mi je i ?to ti se svidelo. Moglo je biti i drukčije, ali ne bih se ni tada ljutio. Jednostavno ovakva jela zaslu?uju da budu probana. Pa sad ako se nekom i ne svidi, bo?e moj. Na jednog takvog, bar 20 je onih koji će reći da je super. To je dobar odnos.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users